GM će zaustaviti proizvodnju kombija bez vozača

GM će zaustaviti proizvodnju kombija bez vozača

General Motors (GM) je odlučio završiti proizvodnju svog prekomercijalnog potpuno autonomnog kombija Cruise Origin i privremeno obustaviti proizvodnju, prema izjavi portparola kompanije. Cruise Origin je vozilo koje su razvili GM, Cruise (GM-ova podružnica za automobile bez vozača) i Honda, a japanska usluga trebala bi koristiti ove automobile u centralnom Tokiju pre nego što se prošire na flotu od 500 vozila.

Ovu odluku je najpre prenelo Forbes, citirajući izjavu generalnog direktora Cruise-a, Kajla Vogta, na zajedničkom sastanku. Vogt je rekao da je kompanija proizvela već stotine vozila Cruise Origin i da to trenutno više nego pokriva njihove potrebe za kratkoročni period.

Cruise je odlučio obustaviti sve svoje operacije širom SAD-a nakon što su kalifornijski regulatori naredili kompaniji da povuče svoja autonomna vozila s državnih puteva. Kalifornijski regulatori suspendovali su licencu Cruise-u za upravljanje autonomnim vozilima, tvrdeći da ta vozila predstavljaju rizik za javnost.

Ova odluka kompanije GM i Cruise-a da privremeno obustave proizvodnju Cruise Origin-a dolazi u trenutku kada automobilska industrija i razvoj autonomne vožnje prolaze kroz različite izazove i promene, a sigurnosni i regulatorni aspekti postaju sve važniji kako bi se osigurala bezbedna implementacija autonomnih vozila na putevima.