Globalna potražnja za LNG će porasti za 50%

Globalna potražnja za LNG će porasti za 50%

Globalna potražnja za tečnim prirodnim gasom će se povećati za više od 50% za manje od dve decenije, prema LNG Outlook 2024 koji je ove nedelje objavio britanski energetski gigant Šel.

Očekuje se porast potražnje do 2040. zbog ekonomskog rasta koji se predviđa za Kinu, kao i za zemlje Južne Azije i Jugoistočne Azije koje brzo prelaze sa uglja na gas u svojim industrijskim sektorima.

Prošle godine, svetska trgovina super-hlađenim gorivom iznosila je 404 miliona tona, u odnosu na 397 miliona tona zabeleženih 2022. godine, navodi se u izveštaju. Oskudne zalihe LNG-a „ograničavaju rast uz održavanje cena i nestabilnosti cena iznad istorijskih proseka“, naglašava se u izveštaju.

Šel je takođe rekao da je potražnja za prirodnim gasom dostigla vrhunac u nekim regionima, ali da i dalje raste na globalnom nivou. Očekuje se da će potražnja za LNG porasti na 685 miliona tona godišnje do 2040.

„Kina će verovatno dominirati rastom potražnje LNG-a ove decenije jer njena industrija nastoji da smanji emisije ugljenika prelaskom sa uglja na gas“, rekao je Stiv Hil, izvršni potpredsednik kompanije Shell Energy, komentarišući prognozu.

„S obzirom na to da kineski sektor čelika zasnovan na uglju daje više emisija od ukupnih emisija Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke i Turske zajedno, gas ima ključnu ulogu u borbi protiv jednog od najvećih svetskih izvora emisije ugljenika i lokalnog zagađenja vazduha“, on dodao je.

Očekuje se da će smanjenje domaće proizvodnje gasa u nekim delovima južne i jugoistočne Azije dovesti do porasta potražnje za LNG tokom naredne decenije, pošto je ovim ekonomijama sve više potrebno gorivo „za elektrane na gas ili industriju“. Istovremeno, državama u južnoj i jugoistočnoj Aziji biće potrebna značajna ulaganja u infrastrukturu za uvoz gasa.

„Uprkos dobro snabdevenom globalnom tržištu 2023. godine, nedostatak ruskog gasnog snabdevanja Evropom i ograničena količina rasta snabdevanja LNG tokom prošle godine znače da globalno tržište gasa ostaje strukturalno zategnuto“, rekao je Šel.