Globalna cena nafte skače zbog straha od ponude

Globalna cena nafte skače zbog straha od ponude

Sirova nafta dostiže 120 dolara za barel dok Saudijska Arabija povećava cene za Aziju.

Naftni i gasni gigant Saudijske Arabije Saudi Aramco neočekivano je povisio svoje prodajne cene za Aziju, što je izazvalo globalnu zabrinutost zbog pooštravanja snabdevanja.

Najveći svetski izvoznik nafte povećao je zvaničnu julsku cenu svoje vodeće arapske lake sirove nafte za 2,10 dolara po barelu u odnosu na junski nivo, objavio je Aramko u nedelju. Povećanje je bilo mnogo veće od tržišnih očekivanja o pomeranju od 1 do 1,50 dolara, prenosi Rojters, pozivajući se na analitičare tržišta.

Referentna vrednost nafte Brent je ojačala za 42 centa iznad 120 dolara po barelu u ponedeljak u 09:15 GMT, dok je američka referentna vrednost Vest Tekas Intermediate (VTI) porasla za 35 centi, trgujući iznad 119 dolara po barelu, približavajući se tromesečnom maksimumu.

Ranije u junu, zemlje članice OPEK-a i srodni proizvođači najavili su planove za povećanje proizvodnje nafte u narednim mjesecima za 648.000 barela dnevno umjesto planiranog mjesečnog povećanja od 432.000 barela dnevno. Ovo je usledilo nakon globalnog skoka cena tokom maja, zbog zabrinutosti zbog zapadnih sankcija u vezi sa Ukrajinom i njihovog potencijalnog uticaja na izvoz ruske nafte.

Analitičari predviđaju da će cene nafte dalje rasti uprkos obećanom povećanju proizvodnje od strane OPEK-a, koje smatraju nedovoljnim u odnosu na letnji porast potražnje u SAD, ublažavanje karantina zbog Covid-19 u Kini i neizvesnost oko ruskih snabdevanja.