Gazprom: Neto profit u prvoj polovini godine 41,8 milijardi

Gazprom: Neto profit u prvoj polovini godine 41,8 milijardi

MOSKVA – Ruski gasni gigant Gasprom ostvario je rekordnih 2,5 biliona rubalja (41,75 milijardi dolara) neto dobiti u prvoj polovini 2022. godine, a njegov odbor je preporučio isplatu privremenih dividendi nakon što je preskočio godišnju isplatu za prvi put od 1998. godine, saopštila je kompanija u utorak, prenosi Rojters.

Dividende Gasproma su osetljivo pitanje za tržište, koje je razočarala ruska vlada, glavni akcionar Gasproma, junskom odlukom da ne isplati dividende na prošlogodišnje rezultate.

„Uprkos pritiscima sankcija i nepovoljnom spoljnom okruženju, Grupa Gasprom je u prvoj polovini 2022. zabeležila rekordne prihode po MSFI i neto profit, dok je neto dug i leveridž svela na minimum“, rekao je Famil Sadigov, zamenik izvršnog direktora Gasproma, u saopštenju. .

Nakon prilagođavanja, osnovica za isplatu dividendi dostigla je 2,4 triliona rubalja, rekao je Sadigov.

Zapadne zemlje uvele su protiv Rusije ekonomske i finansijske sankcije bez presedana nakon što je 24. februara započela ono što naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini.

U utorak je Gazprom saopštio da njegov odbor preporučuje isplatu dividende u iznosu od 51,03 rublje (0,8558 dolara) po običnoj akciji u prvoj polovini 2022. godine, čime je ukupna isplata dividende iznosila 1,208 biliona rubalja (20,26 milijardi dolara).

Odluka odbora je predmet odobrenja akcionara. Njihova vanredna skupština zakazana je za 30. septembar.

Sadigov je takođe rekao da Gasprom planira da se drži svoje politike dividendi koja predviđa isplatu najmanje 50% prilagođenog neto profita u vidu dividendi.

U maju je odbor Gasproma preporučio da isplati rekordnih 52,53 rublje dividendi za 2021. godinu, što je podstaklo rast njegovih akcija. Ali nešto više od mesec dana kasnije, akcije Gazproma su pale za skoro 30% u samo jednom danu nakon odluke vlade da ne isplati dividende.

Pre objavljivanja dividendi u utorak, akcije Gazproma su imale bolji učinak na širem tržištu i završile moskovsku trgovinsku sesiju za 7,4% više na 204 rublje po akciji, što je najviše od 6. jula. Referentni MOEKS indeks dodao je 0,45% tog dana.