Gasprom pronašao dva razloga da ne pokrene Severni tok

Gasprom pronašao dva razloga da ne pokrene Severni tok

Vitalij Markelov, zamenik direktora ruske gasne kompanije Gasprom, u petak je govorio o novim problemima sa turbinom Severnog toka, koja je vraćena iz Kanade uprkos režimu sankcija, prenosi TASS.

Prema Markelovu, isporuka turbine Nemačkoj umesto Rusiji nakon remonta u Kanadi krši uslove sadašnjeg ugovora i stvara rizike od sankcija Evropske unije, a takođe postaje nemoguće popraviti druge agregate.

Pored toga, zamenik predsednika Gasproma je rekao da je Siemens otklonio ne više od četvrtine svih kvarova tokom popravke. Istovremeno, on je naglasio da će se posle „rešavanja svih pitanja“ u vezi sa turbinom gas isporučivati Evropi u istom obimu.

Podsetimo, kanadska vlada je pristala da napravi izuzetak od sankcija Rusiji i da turbinu Severnog toka, koja je bila na tehničkom održavanju u Kanadi, pošalje u Nemačku – kako bi izašla u susret Nemačkoj i smanjila rizike da Ruska Federacija neće nastaviti snabdevanje na PP1 nakon planiranih tehničkih radova.

Ranije su se u medijima pojavile informacije da je turbina za gasovod Severni tok-1 zaglavljena na putu u Nemačkoj zbog činjenice da Moskva još nije dostavila neophodna dokumenta za transport u Rusiju – posebno detalje o tome kada tačno treba da se uveze i preko koje carinarnice

Kremlj je demantovao medijske izveštaje da joj Rusija otežava vraćanje turbine, koju je Kanada vratila nakon servisiranja pod pritiskom Nemačke uprkos sankcijama. „Gasprom“ je saopštio da je dobio dokumentaciju za turbinu, ali „i dalje postoje pitanja“ u vezi sa dokumentima.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov se tada požalio da Moskva još uvek nije dobila odgovarajuće objašnjenje o statusu turbine za gasovod Severni tok 1, kojim upravlja Siemens u Kanadi.

U tom kontekstu, Gasprom je najavio kvar još jedne turbine Severnog toka, što je dovelo do toga da gasovod radi sa 20% svog navedenog kapaciteta, što je izazvalo energetsku krizu u Evropi.