GameStop raste: ‘Roaring Kitty’ objavljuje da ima veliku poziciju u akcijama

GameStop raste: ‘Roaring Kitty’ objavljuje da ima veliku poziciju u akcijama

Akcije kompanije GameStop su zabeležile rast u toku ponedeljka, nakon što su se pojavile spekulacije da osoba centralna u viralnom trendu memova poseduje značajan broj akcija ovog lanca maloprodaje video igara, čija vrednost može dostići milionski iznos.

Nestabilnost akcija GameStop-a tokom dana završila je sa rastom od 21%, nakon što su prethodno zabeležile čak 75% porasta.

Keith Gill, poznat kao „Roaring Kitty“ na platformama društvenih medija YouTube i Reddit, takođe poznat kao Deep F- – – – – – Value, je došao u centar pažnje nakon što je na Redditu podelio snimak ekrana na forumu r/SuperStonk. Spekuliše se da je snimak prikazivao akcije i opcije poziva koje Gill poseduje u GameStop-u, ukazujući na mogućih 5 miliona akcija GameStop-a sa vrednošću od 115,7 miliona dolara prema cenama od petka. Takođe je prikazao 120.000 opcija poziva sa štrajk cenom od 20 dolara koje ističu 21. juna, a koje su kupljene po ceni od oko 5,68 dolara po komadu.

Osim toga, Gill je na svom YouTube kanalu objavio sliku obrnute karte iz popularne igre Uno bez pratećeg teksta.

Ova nedavna aktivnost usledila je tri nedelje nakon što se Gill pojavio na mreži prvi put u protekle tri godine, što je u tom trenutku izazvalo porast cene akcija GameStop-a. U maju, na svom YouTube kanalu, „Roaring Kitty“ je postavio sliku muškarca koji ozbiljno posmatra situaciju, mem koji se koristi u zajednici igrača kada su stvari ozbiljne.

GameStop, kao prodavac video igara, suočavao se sa izazovima preživljavanja tokom 2021. godine dok su potrošači sve više prelazili na digitalno preuzimanje umesto kupovine fizičkih diskova. Hedge fondovi i veliki investitori sa Volstrita su se kladili protiv GameStop-a, skraćujući ili se kockajući protiv njegovih akcija, verujući da će njihova vrednost nastaviti da opada.

Gill i njegovi istomišljenici su promenili tok događaja za kompaniju koja se činila da ide ka bankrotu, kupujući velike količine akcija GameStop-a uprkos indikatorima koji su ukazivali na ozbiljne probleme u poslovanju kompanije.

Ovaj događaj je pokrenuo „kratki pritisak“, prisiljavajući velike investitore koji su se protivili GameStop-u da kupe njegove akcije kako bi pokrili svoje značajne gubitke, budući da su akcije kompanije rapidno rasle.

Današnji porast interesovanja je obuhvatio i bioskopski lanac AMC Entertainment Holdings, sa više od 11% porasta vrednosti. Međutim, neke druge kompanije su tokom dana beležile gubitke. Proizvođač slušalica Koss Corp, koji je u jednom trenutku zabeležio rast od 17%, završio je sa manje od 1% povećanja, dok je Blackberry, nekada vodeći proizvođač pametnih telefona, završio dan sa nepromenjenom vrednošću nakon što je prethodno zabeležio pad od gotovo 6%.