Makron: Nema potrebe za novim gasovodom između Španije i Francuske

Makron: Nema potrebe za novim gasovodom između Španije i Francuske

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da se protivi projektu gasovoda Francuska-Španija Midket, tvrdeći da je kapacitet na dva postojeća gasovoda preko Pirineja nedovoljno iskorišćen i da tokovi gasa idu uglavnom u pravcu Španije.

Nemački kancelar Olaf Šolc je prošlog meseca zalagao za izgradnju gasovoda od Portugala preko Španije i Francuske do centralne Evrope kako bi se Evropa odvikla od ruske energetske zavisnosti, rekavši da je snažno lobirao za uspostavljanje takvog projekta.

Makron je rekao da su poslednjih nedelja postojeći gasovodi Španija-Francuska radili samo sa polovinom kapaciteta i da je tok bio uglavnom u pravcu Španije.

„Ne razumem koji bi to kratkoročni problem rešio“, rekao je Makron na konferenciji za novinare nakon video konferencije sa Šolcom o energetskim problemima u Evropi.

„Ne razumem zašto bismo skakali kao pirinejske koze po ovoj temi“, rekao je on, parafrazirajući čuveni izraz bivšeg predsednika Šarla de Gola.

Makron je rekao da nije ubeđen u potrebu za dodatnim gasnim interkonekcijama, ali je dodao da ako Šolc ili španski premijer Pedro Sančez mogu da mu pokažu da je suprotno, on je voljan da preispita svoj stav.

Španija i Portugal imaju ogromne kapacitete za uvoz gasa preko svojih LNG terminala, a Šolc ih vidi kao način da se pojačaju interkonekcije gasovoda u Evropi.

Francuska se dugo protivila novom cevovodu preko Pirineja i preferira postavljanje novih LNG terminala.

Pokrenut 2013. godine, projekat Midcat bi se povezao sa španskim gasovodom severno od Barselone i mogao bi značajno da poveća uvoz alžirskog gasa u severnu Evropu. Projekat je obustavljen 2019. godine zbog troškova i ekoloških razloga.