Francuska se protivi španskom projektu gasovoda

Francuska se protivi španskom projektu gasovoda

Veliki projekat gasovoda koji zagovaraju Madrid i Berlin suočio se sa otporom Pariza, El Paisa i nekoliko drugih španskih novinskih kuća, izvještava ove sedmice, pozivajući se na pismo francuskog ministarstva za energetsku tranziciju.

Španija uvozi prirodni gas iz Alžira preko dva podmorska gasovoda – Magreb-Evropa i Medgaz.

Nazvan Midi-Catalonia Pipeline ili MidCat, projekat je imao za cilj da stvori mrežu za tranzit gasa koja se proteže stotinama kilometara širom Španije i Francuske i obezbedi oko 7,5 milijardi kubnih metara kapaciteta za tranzit gasa. Prvi put je predstavljen 2015. godine, ali ga je 2019. otkazala Francuska, koja je trebalo da pokrije veći deo svojih troškova i smatrala ga je finansijski neodrživim.

MidCat ideja je oživljena u maju 2022. godine, usred straha od preteće energetske krize zbog potencijalnih rezova u isporuci gasa iz Rusije – glavnog snabdevača energijom na kontinentu – usred sukoba u Ukrajini. Madrid i Berlin „snažno se trude da ga ožive“, navodi El Pais. Međutim, izgleda da Pariz nije ubeđen.

„Takav projekat bi, u svakom slučaju, zahtevao mnogo godina [da bi] postao operativan“, navodi francusko ministarstvo na čelu sa Agnes Pannier-Runacher u saopštenju poslatom e-poštom, koje su videli El Pais i nekoliko drugih španskih medija.

Biće potrebno mnogo godina da se završe samo relevantne studije i druga dokumentacija u vezi sa takvim projektom, tvrdi ministarstvo, dodajući da je malo verovatno da će MidCat pomoći u trenutnoj energetskoj krizi u EU ili potencijalnim nestašicama ove zime. Umesto toga, Pariz je predložio izgradnju više terminala za tečni prirodni gas, nazivajući ih „manjim i bržim investicijama“.

Izgradnja gasovoda bi takođe mogla da ometa klimatske ciljeve, saopštilo je francusko ministarstvo, dodajući da „da bismo odgovorili i na trenutni energetski izazov i na klimatski izazov, moraćemo da smanjimo potrošnju gasa i ubrzamo razvoj energije bez ugljenika [izvora] .”

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je na konferenciji za novinare u Berlinu prošle nedelje da je zamolio španske i portugalske kolege da „razgovaraju” o projektu, dodajući da je „u razgovorima” sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen .

Treća potpredsednica španske vlade Tereza ​​Ribera je dodala da bi španski deo projekta mogao da bude gotov „za osam ili devet meseci“.

Međutim, Makron do danas nije dao nikakve javne izjave o projektu. Francusko ministarstvo za tranziciju energije smatra da MidCat mora biti „predmet dijaloga između pogođenih država članica“, dodajući da bi trebalo uzeti u obzir i „evropsku solidarnost i naše klimatske ciljeve“.

Vlasti u Madridu saopštile su u četvrtak da do danas „nisu upoznate ni sa kakvom zvaničnom komunikacijom francuske vlade“ o tom pitanju. Ribera je takođe navodno tvrdio da bi cevovod mogao da se koristi za transport vodonika – koji se smatra jednim od obnovljivih izvora energije – u budućnosti. Ideja je navela neke španske zvaničnike da sugerišu da se Pariz plaši konkurencije za svoj izvoz energije.

„Francuska se plaši zelenog vodonika [energije] sa juga“, rekao je španski poslanik Nikolas Gonzales Kasares, dodajući da francuske vlasti „žele da zaštite svoju nuklearnu energiju“. Prema pisanju španskih medija, Pariz insistira da su „veoma velike neizvesnosti u vezi sa kapacitetima proizvodnje i potrošnje“ vodonika u budućnosti.

Rast globalnih cena doveo je do energetske krize u EU. Cena gasnih fjučersa na holandskom TTF čvorištu ove nedelje je premašila 2.600 dolara za hiljadu kubnih metara, prvi put od marta. Predviđa se da će cene ove zime porasti za 60 odsto, što će premašiti 4.000 dolara za hiljadu kubnih metara.

Ranije ovog meseca, blok je odobrio plan prema kojem bi zemlje članice smanjile potrošnju gasa za 15%, u pokušaju da se izbore sa krizom.