Francuska poziva EU da zabrani rusku naftu

Francuska poziva EU da zabrani rusku naftu

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je u utorak da Evropska unija radi na zabrani uvoza ruske nafte. On je dodao da predsednik zemlje Emanuel Makron želi takav potez.

„Nadam se da ćemo u narednim nedeljama ubediti naše evropske partnere da prestanu da uvoze rusku naftu“, rekao je Le Mer za francusku radio stanicu Evropa 1, prenosi Rojters.“Uvek smo govorili da želimo embargo na ugalj i mi su to uradili“, rekao je ministar, dodajući da je zaustavljanje uvoza nafte iz Rusije postalo „neophodnije nego ikad“ jer će „podrivati finansiranje rata u Ukrajini“.

U međuvremenu, francuski predsednik je u ponedeljak rekao da Francuskoj nije potreban ruski gas i da će nastaviti da insistira na sankcijama na njegove isporuke.

„Evropa zavisi od ruskog gasa… ali Francuskoj on ne treba“, rekao je Makron u intervjuu za TV kanal Frans 5, dodajući da Pariz radi na kupovini gasa od drugih zemalja.

Ranije u aprilu, Makron je pozvao Evropsku uniju da ograniči uvoz ruske nafte i uglja. Rusija isporučuje oko 40% prirodnog gasa u EU i obezbeđuje oko trećinu potreba bloka za naftom.

Ovog meseca Evropska unija je odobrila zabranu ruskog uglja, ali nije mogla da postigne dogovor o embargu na naftu i prirodni gas. Mnoge zemlje EU u velikoj meri zavise od ruske energije, dok neke nemaju alternativu, jer nemaju izlaz na more i stoga ne mogu da primaju tečni gas.