Francuska će sagoreti više uglja ove zime

Francuska će sagoreti više uglja ove zime

Francuska je produžila dozvolu kompanijama za proizvodnju električne energije da sagorevaju više uglja u narednim mesecima kako bi sprečile nestašice ove zime, preneo je Blumberg.

Taj potez dolazi pošto će proizvodnja najvećeg preduzeća Electricite de France (EDF), koji obezbeđuje više od polovine francuske električne energije, navodno ostati ispod istorijskih nivoa ove zime zbog problema sa flotom nuklearnih reaktora pogođenih korozijom od stresa, navodi agencija.

„Napetost u elektroenergetskom sistemu trenutno je niža nego u istom periodu prošle godine“, saopštilo je francusko ministarstvo za ekološku tranziciju, govoreći o izgledima proizvodnje vetra i sunca i padu potrošnje energije. „Međutim, mora se preduzeti sve mere da se obezbedi sigurnost snabdevanja Francuzima energijom u svakom slučaju“, dodaje se, uz napomenu da se sukob u Ukrajini možda neće završiti do zime ili da će sama zima biti „veoma teška“.

Istovremeno, francuska vlada je pooštrila uslove za rad dve preostale elektrane na ugalj u zemlji. Proizvođačima električne energije biće dozvoljeno da rade samo do 1.800 sati u narednoj zimi, ili oko 11 nedelja, što je manje u odnosu na 2.500 sati prošle zime, navodi ministarstvo.

Prema vladinoj uredbi, elektrane na ugalj će morati da plaćaju više po toni oslobođenog ugljen-dioksida.

Cene struje u EU porasle su prošle godine nakon odluke bloka da napusti rusku energiju kao deo svoje politike sankcija. Francuska, koja je nekada bila izvoznik električne energije u EU, morala je u velikoj meri da se oslanja na uvoz električne energije iz susednih zemalja prošle zime. Mnoge njene nuklearne elektrane, koje su činile 70% proizvodnje električne energije u zemlji, bile su van mreže zbog održavanja.