Ford kaže da bi američki plan za uštedu goriva izazvao „ekonomske teškoće“ proizvođača automobila

Ford kaže da bi američki plan za uštedu goriva izazvao „ekonomske teškoće“ proizvođača automobila

Ford Motor saopštio je u sredu da predlog administracije predsednika Džoa Bajdena da se povećaju standardi uštede goriva u vozilima do 2032. preti da izazove „značajne ekonomske poteškoće” za drugog američkog proizvođača automobila.

Fordovi komentari predstavljaju najnoviji napad automobilske industrije na predlog Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja na autoputu koji je objavljen u julu da se povećaju zahtevi za efikasnost goriva za 2% godišnje za putničke automobile i 4% godišnje za kamione i SUV od 2027. do 2032. godine.

Agencija je dala predlog pošto Bajdenova administracija nastoji da smanji emisije gasova staklene bašte u cilju borbe protiv klimatskih promena i smanjenja upotrebe goriva. Predlog bi rezultirao prosečnom efikasnošću goriva u celoj floti od 93 km po galonu. NHTSA bi trebalo da donese konačnu odluku početkom sledeće godine.

U podnesku kod NHTSA tokom perioda javnog razmatranja predložene uredbe, Ford je citirao procene NHTSA da će se proizvođač automobila suočiti sa 1 milijardom dolara građanskih kazni do 2032. prema ovim promenama u programu korporativne prosečne potrošnje goriva (CAFE).

„Ovo je samo po sebi alarmantno i preti značajnim ekonomskim poteškoćama za Ford“, rekla je kompanija o procenjenim građanskim kaznama, nazvavši predlog NHTSA-e neizvodljivim i dodajući da plan ne pruža jednake uslove za sve proizvođače automobila.

„Vidimo značajan rizik od neviđenih građanskih kazni u programu CAFE“, rekao je Ford.

U utorak je proizvođač električnih automobila Tesla pozvao NHTSA da finalizira mnogo strože standarde uštede goriva pozivajući na povećanje strogosti za automobile za 6% godišnje i 8% za kamione i SUV. Tesla prodaje kredite drugim proizvođačima automobila kako bi im pomogao da ispune vladine zahteve za emisiju izduvnih gasova vozila. Veći CAFE krediti mogli bi naterati proizvođače automobila da kupuju više takvih kredita kako bi ispunili teže zahteve.

Američki proizvođači automobila ranije su rekli da će kazne koštati GM 6,5 milijardi dolara, Stelantis 3 milijarde dolara i Ford milijardu dolara, navodeći projekcije NHTSA-e i procenu od 13,7 milijardi dolara za industriju u celini.

U junu je Rojters prvi put izvestio da su Stellantis i GM platili ukupno 363 miliona dolara kazni za CAFE. Ford je napomenuo da nikada nije morao da plati kazne za CAFE.

NHTSA je prošle godine ponovo uvela oštra povećanja kazni. Agencija je rekla da je zabranjeno kada se prave projekcije kazni uzimajući u obzir električna vozila i fleksibilnosti poput trgovine kreditima. Dodaje se da je njen predlog „fokusiran na uštedu novca Amerikancima na benzinskoj pumpi i jačanje američke energetske nezavisnosti“.