Folksvagen razmatra zatvaranje fabrika u Nemačkoj

Folksvagen razmatra zatvaranje fabrika u Nemačkoj

Folksvagen, jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila, razmatra zatvaranje najmanje dve fabrike u Nemačkoj kao deo široke inicijative za smanjenje troškova. Ovaj potez dolazi u svetlu sve težeg ekonomskog okruženja i opadajuće konkurentnosti nemačke privrede, izjavio je Oliver Blume, izvršni direktor Folksvagen grupe.

Ova najava označava značajan zaokret za kompaniju koja je godinama bila oslonac nemačke industrije. Blume je naglasio da trenutna situacija zahteva mnogo više od jednostavnih mera za smanjenje troškova, sugerišući da su neophodne drastične promene kako bi kompanija ostala održiva na duži rok.

U sklopu ovih mera, Folksvagen planira da ukine i šemu obezbeđenja radnih mesta, što je izazvalo ozbiljne zabrinutosti među radnicima i sindikatima. Kompanija ima za cilj da ostvari uštedu od 10 milijardi evra do 2026. godine, što dodatno povećava pritisak na smanjenje operativnih troškova i restrukturiranje poslovanja.

Radnički savet, zajedno sa moćnim sindikatom IG Metall, oštro su reagovali na ove planove, obećavajući „žestoki otpor“ svakoj odluci koja bi mogla ugroziti radna mesta. Prema navodima sindikata, Folksvagen je već označio jednu fabriku velikih vozila i jednu fabriku komponenti u Nemačkoj kao potencijalno zastarele, što je dodatno povećalo strahove od masovnih otpuštanja.

Danijela Kavalo, predsednica Radničkog saveta, kritikovala je menadžment zbog niza „pogrešnih odluka“ u proteklim godinama, uključujući nedovoljna ulaganja u razvoj hibridnih vozila i pristupačnih električnih automobila. Ona je takođe osudila taktiku menadžmenta kao „ludilo dokumentacije“ i pozvala na smanjenje složenosti u odlučivanju, ističući potrebu za boljim korišćenjem sinergija među brendovima u okviru grupe.

Sastanak između glavnog finansijskog direktora Arna Antlica, šefa brenda VV Tomasa Šefera i Radničkog saveta zakazan je za sredu, a očekuje se da će se u razgovore uključiti i sam Blume.

Ova najava dolazi u trenutku kada se nemačka automobilska industrija suočava sa sve većim izazovima, uključujući rastuće troškove energije i posledice sankcija uvedenih Rusiji, što je dodatno otežalo poslovanje u zemlji. Prošle godine, Nemačko udruženje automobilske industrije upozorilo je da zemlja „dramatično gubi svoju međunarodnu konkurentnost“, što je dodatno pogoršano ekonomskim pritiscima i globalnim promenama u automobilskoj industriji.

Akcije Folksvagena zabeležile su rast od 2,57 odsto nakon objave, dostigavši vrednost od 98,60 evra po akciji, što ukazuje na određenu podršku investitora za plan restrukturiranja, iako izaziva veliku zabrinutost među radnicima i sindikatima.

Ovaj razvoj situacije predstavlja još jedan izazov za nemačkog kancelara Olafa Šolca, čija koalicija je već doživela loš rezultat na nedavnim regionalnim izborima. Odluke koje će Folksvagen doneti u narednim mesecima mogle bi imati dugoročne posledice ne samo za kompaniju, već i za celokupnu nemačku ekonomiju.