Folksvagen cilja 70-75 milijardi evra u planiranoj IPO Porsche-a

Folksvagen cilja 70-75 milijardi evra u planiranoj IPO Porsche-a

HAMBURG – Folksvagen će procijeniti preferencijalne dionice u planiranoj flotaciji Porsche AG na 76,50 do 82,50 eura po dionici, saopštio je proizvođač automobila u nedjelju, ostvarivši prihod od 7 na 9,4 milijarde evra, prenosi Rojters.

Raspon cena, koji se prevodi u procenu od 70-75 milijardi evra, učinio bi ga drugom po veličini IPO u Nemačkoj u istoriji i, na gornjem kraju procene, trećim po veličini u Evropi, prema podacima Refinitiva.

Trgovanje će početi 29. septembra, rekao je proizvođač automobila.

Ukupno do 113.875.000 preferencijalnih akcija Volksvagen AG – koje nemaju pravo glasa – biće plasirano investitorima tokom IPO-a.

U skladu sa sporazumom koji je ranije u septembru sklopljen između Volksvagen AG i njegovog najvećeg akcionara Porsche SE, 25% plus jedna obična akcija u brendu sportskih automobila, koji imaju pravo glasa, pripašće Porsche SE po ceni preferencijalnih akcija plus jedan 7,5% premije.

To dovodi do ukupnog prihoda između 9,36 milijardi i 10,10 milijardi evra, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će berzanski prospekt biti objavljen u ponedeljak, nakon čega će institucionalni i privatni investitori moći da se upišu na akcije Poršea.

Kao deo listinga, 911 miliona akcija Porsche AG biće podeljeno na 455,5 miliona povlašćenih akcija i 455,5 miliona običnih akcija. Biće navedene samo prioritetne akcije.