Folksvagen će smanjiti broj zaposlenih

Folksvagen će smanjiti broj zaposlenih

Folksvagen je u sredu saopštio da će smanjiti svoju radnu snagu u narednim godinama jer nemački automobilski gigant nastoji da poveća svoju profitabilnost i ponovo pokrene posrnuli prelazak na električne automobile.

„Tokom narednih godina moraćemo da smanjimo našu radnu snagu na društveno odgovoran način“, rekao je Gunar Kilijan, šef ljudskih resursa grupe.

Fokus bi bio na „djelimičnom penzionisanju i prijevremenom penzionisanju u najvećoj mogućoj mjeri“, dodao je on, u izjavi objavljenoj nakon sastanka sa zaposlenima u Volfsburgu, gdje je sjedište firme.

On nije naveo koliko će uloga biti pogođeno u grupi od 10 brendova, čiji brendovi uključuju Audi, Škodu i Seat.

Ali on je rekao da je cilj smanjenje troškova osoblja u oblastima van proizvodnje za oko 20 odsto.

On je naglasio da to ne znači da imamo 20 odsto manje ljudi, a da će većina ušteda „doći od poboljšanja procesa i strukturnih prilagođavanja“.

Volksvagen ima oko 675.800 zaposlenih širom sveta.

Grupacija je u junu objavila program štednje od 10 milijardi evra (10,8 milijardi dolara) kako bi pomogla u povećanju profitabilnosti – njene profitne marže trenutno zaostaju za dugoročnim ciljem od između devet i 11 procenata.

Grupacija ulaže desetine milijardi evra u svoj oslonac električnim vozilima, ali je sektor oštećen slabom globalnom ekonomijom i niskim nivoom potražnje.

Pored toga, suočava se sa ozbiljnim izazovom domaćih rivala u Kini, jednom od njenih najvažnijih tržišta.

Kao i drugi proizvođači u najvećoj evropskoj ekonomiji, takođe se bori sa rastućim troškovima zbog visoke inflacije i povišenih cena energije od izbijanja rata u Ukrajini.

U sredu je Tomas Šefer, šef marke Folksvagen, izneo mere koje su već donete za smanjenje troškova.

Oni se kreću od odustajanja od plana za izgradnju novog centra za istraživanje i razvoj, do ubrzanja razvoja proizvoda.

U septembru je VV saopštio da otpušta 269 privremenih poslova u svojoj vodećoj fabrici električnih automobila u Cvikauu.