Procvat električnih vozila na Tajlandu predvođen Kinom ugrožava kontrolu Japana na ključnom tržištu

Procvat električnih vozila na Tajlandu predvođen Kinom ugrožava kontrolu Japana na ključnom tržištu

Tajlandski Siam Motors udružio se sa Nissan Motorsom 1962. godine sa fabrikom koja je proizvodila četiri automobila dnevno, što je dovelo do profitabilnog, višedecenijskog odnosa sa japanskim kompanijama koje su je transformisale iz prodavac automobila pioniru automobila, piše Rojters.

Ali tajlandska porodična grupa koja je zahvaljujući tom uspehu povećala godišnji prihod na 7 milijardi dolara, sada traži prilike na drugom mestu.

Siam Motors je u pregovorima sa nekoliko kineskih proizvođača automobila o potencijalnim partnerstvima, posebno za vrhunska električna vozila, rekao je potpredsednik Sebastijen Dupuj u intervjuu, pozivajući se na ranije neprijavljene diskusije.

„Električna vozila će biti dobar džep za rast“, ​​rekao je on. „Postoji tržište koje raste za to, a mi želimo da uhvatimo rast.“

Položaj Siam Motors-a odražava brzu promenu koja je u toku na Tajlandu, gde su kineske investicije vredne 1,44 milijarde dolara od 2020. godine – uključujući BID i Great Wall Motor – otvorile novi front na tržištu japanskim proizvođačima automobila istorijski dominirao.

Za petama prodajne krize u Kini, japanski proizvođači automobila sada se suočavaju sa bitkom za još jedno ključno azijsko tržište zbog onoga što je bio spor pristup električnim vozilima, prema podacima o registraciji, zvaničnicima industrije i analitičarima.

Kineski talas već počinje da preoblikuje tajlandsku auto industriju, pošto proizvođači električnih vozila iz Kine dovode svoje dobavljače, a lokalne tajlandske firme – uključujući one sa dugogodišnjim vezama sa japanskim kompanijama, poput Siam Motorsa – traže nova partnerstva.

Tajland je najveći proizvođač i izvoznik automobila u jugoistočnoj Aziji i njegovo drugo najveće prodajno tržište posle Indonezije. Japanski proizvođači automobila su toliko dominantni da su ga decenijama tretirali gotovo kao produžetak svog domaćeg tržišta.

Ali Kina je pretekla Japan kao najveći strani investitor u Tajlandu prošle godine, podstaknuta BID-ovim ulaganjem u novu fabriku koja treba da počne 2024. godine, usred zajedničkih napora tajlandskih zvaničnika da privuku kineske proizvođače električnih vozila.

Tajlandska tranzicija nudi test za druge ekonomije dok kineski proizvođači automobila povećavaju izvoz i grade prekomorska proizvodna čvorišta, delimično kao odgovor na hiperkonkurentno domaće tržište električnih automobila.

U Evropi, na primer, gde se politike za podršku lokalnoj proizvodnji električnih vozila još uvek formiraju, kineski proizvođači automobila takođe čine veliki pritisak na tržištu gde EV sada čine skoro petinu ukupne prodaje.

Stanovnik Bangkoka Pasit Chantharojvong vozio je Tojotu korolu deceniju i po pre nego što je ove godine prešao na Ora Good Cat kompanije Great Vall.

„Nikada se više neću vratiti u automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem“, rekao je 55-godišnji učitelj, koji takođe vozi pola radnog vremena za uslugu prevoza.

Prema vladinim podacima, od skoro 850.000 novih automobila registrovanih na Tajlandu prošle godine, samo oko 1% su bila električna vozila. Ali između januara i aprila ove godine, taj udeo je porastao na više od 6%.

BID je sada lider na tržištu, a slede ga kineski SAIC i Hozon i američki proizvođač automobila Tesla, prema podacima o registraciji koji pokazuju da je 18.481 EV prodato između januara i aprila.

Više od 7.300 od toga su bili BID automobili. Samo 11 novoregistrovanih električnih vozila ove godine dolazi od Tojote, dominantnog brenda Tajlanda koji je zajedno sa svojim partnerom Isuzu i Honda činio skoro 70% ukupne prodaje automobila i kamiona prošle godine na Tajlandu.

Hajime Iamamoto, direktor konsultantskog odeljenja Nomura istraživačkog instituta na Tajlandu, rekao je da bi kineski brendovi mogli da preuzmu najmanje 15 procentnih poena udela od Japana u narednoj deceniji isporukom pristupačnih električnih vozila.

„Japanci su u stanju da ciljaju samo neke od premium segmenata“, rekao je Jamamoto.

Tojota, koja je zajedno sa kompanijama iz grupe uložila skoro 7 milijardi dolara u Tajland tokom poslednje decenije i zapošljava oko 275.000 ljudi, rekla je Rojtersu u saopštenju da razmatra proizvodnju električnih vozila u zemlji – što je prva zvanična potvrda.

Toiota je saopštila da je do sada uzela 3.356 rezervacija za električni bZ4Ks, koji je počela da prodaje na Tajlandu prošle godine.

Takođe je nagovestilo da dolazi električni kamionet, ali je Goldman Sachs rekao u belešci prošlog meseca da „postoji sve veća potreba da razmotre proširenje drugog segmenta proizvoda“.

Do 2030. Tajland ima za cilj da oko 30% svoje godišnje proizvodnje od 2,5 miliona vozila pretvori u električna vozila sa ambicijama da postane glavno regionalno proizvodno središte, za šta agresivno teži investicijama.

Tajlandska ponuda kineskim proizvođačima električnih vozila bila je njegova postojeća baza snabdevanja – izgrađena uglavnom za japanske proizvođače automobila – i spremnost da pruži podsticaje.

To uključuje niže carine na uvoz pod uslovom naknadnog lokalnog sastavljanja i neke poreske olakšice za proizvodnju električnih vozila.

„Shvatamo da ako želimo da budemo EV čvorište u regionu, ne možemo samo da gradimo industriju montaže automobila“, rekao je generalni sekretar Tajlandskog odbora za investicije Narit Therdsteerasukdi, koji je putovao više puta u Kinu poslednjih meseci.

„Moramo ojačati ceo ekosistem električnih vozila.“

BOI je odobrio 14 projekata 13 kompanija, što predstavlja godišnji proizvodni kapacitet od 276.640 EV od 31. maja.

Great Vall je odabrao Tajland kao regionalno čvorište za električna vozila zbog jake infrastrukture, dobavljača i baze talenata, zajedno sa potencijalom rasta, rekao je Narong Sritalaion, generalni direktor njegovog ogranka na Tajlandu.

„Želite da prodrete na tržište koje ima kupovnu moć i koje će moći da podrži vaše planove rasta u budućnosti, posebno u novom poslu kao što su električna vozila“, rekao je on.