Fisker podneo zahtev za zaštitu od bankrota, drugi proizvođač električnih vozila koji je to učinio u protekloj godini

Fisker podneo zahtev za zaštitu od bankrota, drugi proizvođač električnih vozila koji je to učinio u protekloj godini

Proizvođač električnih vozila Fisker podneo je zahtev za zaštitu od bankrota iz poglavlja 11, drugi električni startup koji je to učinio u poslednjih godinu dana, jer se čak i lideri u industriji bore da privuku više kupaca izvan ranih adaptera tehnologije.

Fisker Group Inc. je u podnesku američkom stečajnom sudu u Delaveru navela da je njena procenjena imovina između 500 miliona i milijardu dolara. Procenjuje se da su obaveze između 100 miliona i 500 miliona dolara, sa između 200 i 999 poverilaca.

„Kao i druge kompanije u industriji električnih vozila, suočili smo se sa različitim tržišnim i makroekonomskim preprekama koje su uticale na našu sposobnost da efikasno poslujemo“, navodi kompanija u pripremljenom saopštenju kasno u ponedeljak. „Nakon procene svih opcija za naše poslovanje, utvrdili smo da je nastavak prodaje naše imovine u skladu sa Poglavljem 11 najizvodljiviji put napred za kompaniju.

Sedmogodišnju kompaniju električnih automobila osnovao je dizajner Henrik Fisker, koji je bio njen predsednik i izvršni direktor. Dizajnirao je električni SUV kompanije Ocean 2022, kao i luksuzni plug-in hibrid Karma koji je lansiran 2011. Fisker je takođe poznat po tome što je predvodio razvoj sportskog automobila BMV Z8.

To je drugi automobilski poduhvat koji je predvodio Henrik Fisker koji je propao.

Fisker, sa sedištem u Menhetn Biču u Kaliforniji, i drugim startapima kao što je Lordstovn Motors Corp., nastojali su da se suoče sa liderima u industriji poput Tesle i velikim proizvođačima automobila u Detroitu, koji su agresivno ušli na tržište.

Međutim, prodaja električnih vozila je usporila jer su proizvođači pokušavali da gurnu električna vozila u mainstream. Ove prodaje su obuzdane kako nedostatkom infrastrukture, tako i rastućom inflacijom koja je poskupila uzimanje kredita za automobile.

Električna vozila porasla su samo 3,3% na skoro 270.000 tokom prva tri meseca ove godine, daleko ispod rasta od 47% koji je podstakao rekordnu prodaju i 7,6% tržišnog udela prošle godine, prema J.D. Poveru. Usporavanje, koje je predvodio Tesla, potvrđuje strahove proizvođača automobila da su prebrzo krenuli u potragu za kupcima električnih vozila. Udeo EV u ukupnoj prodaji u SAD pao je na 7,15% u prvom tromesečju.

To je dovelo do velikog smanjenja cena i radnih mesta u vodećim kompanijama poput Tesle.

Još jedan električni startup, Rivian, rekao je ove godine da pauzira izgradnju svog proizvodnog pogona vrednog 5 milijardi dolara u Džordžiji kako bi ubrzao proizvodnju i uštedio novac.

Lordstaun je prošlog leta tražio zaštitu od bankrota, jer se bavio poteškoćama u finansiranju.

Prvi pokušaj Henrika Fiskera da pokrene kompaniju za električne automobile završio se 2013. godine u stečaju. Taj kolaps je kulminirao dugačkom silaznom spiralom koja je počela nakon što je Fisker dobio kreditnu obavezu od 529 miliona dolara od američkog Ministarstva energetike.

kasnije se saznalo da američko Ministarstvo energetike četiri meseca nije shvatilo da je kompanija koja se ljulja, pod nazivom Fisker Automotive Inc., propustila ključni proizvodni cilj koji je bio potreban kao deo vladinog kredita od pola milijarde dolara. Greška je omogućila Fiskeru da dobije dodatnih 32 miliona dolara vladinog finansiranja pre nego što je zajam suspendovan u junu 2011.

Početkom ove godine Fisker Inc., drugi pokušaj pokretanja EV od strane Henrika Fiskera, dobio je upozorenje od njujorške berze nakon što su njegove akcije pale ispod 1 dolara. Akcije kompanije nisu odmah skinute sa listinga i Fisker je tada rekao da planira da ostane na NISE i da razmatra sve dostupne opcije da povrati usklađenost sa standardima NISE za nastavak listiranja.

Fisker Inc. i druge podružnice u SAD, zajedno sa podružnicama izvan SAD, trenutno nisu uključene u podnesak stečaja. Fisker kaže da je u naprednim razgovorima sa finansijskim zainteresovanim stranama o finansiranju dužnika i prodaji svoje imovine.