G7 vidi napredak u planu za ograničenje cene ruske nafte

G7 vidi napredak u planu za ograničenje cene ruske nafte

Očekuje se da će ministri finansija Grupe sedam u petak utvrditi planove za uvođenje ograničenja cena ruske nafte sa ciljem da se smanje prihodi od rata Moskve u Ukrajini, ali da se zadrži protok nafte kako bi se izbegli skokovi cena, rekli su zvaničnici G7, izveštava Rojters.

Ministri iz kluba bogatih industrijskih demokratija trebalo bi da se sastanu virtuelno i smatra se da je verovatno da će objaviti saopštenje u kojem će biti izloženi njihovi planovi za implementaciju.

„Verovatan je dogovor“, rekao je evropski zvaničnik G7, dodajući da je nejasno koliko će detalja biti otkriveno, kao što je nivo gornje cene po barelu, iznad kojeg bi zemlje koje se pridržavaju pravila odbile osiguranje i finansiranje ruske sirove nafte i terete naftnih derivata.

Britanski ministar finansija Nadhim Zahavi rekao je u četvrtak u Vašingtonu da se nada da će ministri finansija G7 „imati izjavu koja će značiti da možemo napredovati tempom kako bismo to postigli“.

„Želimo da pređemo ovu gornju granicu cene nafte“, rekao je on na događaju trusta mozgova u Vašingtonu dan nakon što je o gornjoj granici razgovarao sa ministrom finansija SAD Dženet Jelen.

Uprkos smanjenju obima izvoza nafte iz Rusije, njen prihod od izvoza nafte u junu porastao je za 700 miliona dolara u odnosu na maj zbog cena koje su porasle zbog njenog rata u Ukrajini, saopštila je prošlog meseca Međunarodna agencija za energetiku.

Zapadni lideri složili su se u junu da istraže ograničenje za ograničavanje koliko rafinerije i trgovci mogu da plate za rusku naftu – potez koji Moskva kaže da se neće pridržavati i da ga može osujetiti isporukom nafte državama koje se ne pridržavaju gornje granice cena.

Portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer odbila je da komentariše planove G7 za ograničenje cena, rekavši da ne želi „da prethodi tom sastanku“.

G7 čine Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Države. Neki zvaničnici u bloku rekli su da je ograničenju potrebna šira podrška i doveli su u pitanje da li može biti uspešan bez učešća velikih potrošača nafte Kine i Indije, za koje je malo verovatno da će podržati plan.

Ali drugi zvaničnici G7 su rekli da su Kina i Indija izrazile interesovanje za kupovinu ruske nafte po još nižoj ceni u skladu sa ograničenjem.

Ograničenje bi se u velikoj meri oslanjalo na uskraćivanje transportnog osiguranja uz posredovanje Londona, koje pokriva oko 95% svetske flote tankera, i finansiranje tereta po ceni iznad gornje granice. Ali analitičari kažu da se mogu pronaći alternative za zaobilaženje ograničenja i da bi tržišne sile to mogle učiniti neefikasnim

Drugi zvaničnik G7 rekao je da blok ima „želju da pokaže da postoji zamah u tome“ uoči planiranog uvođenja regionalnog embarga od strane Evropske unije na rusku naftu 5. decembra.

Ministarstvo finansija SAD je izrazilo zabrinutost da bi embargo EU mogao da izazove borbu za alternativne isporuke, podižući svetske cene sirove nafte na čak 140 dolara po barelu, i promoviše ograničenje cena od maja kao način da se održi protok ruske nafte.

Cijene ruske nafte porasle su u očekivanju embarga EU, a naftu Urals trgovalo se po sniženju od 18 do 25 dolara po barelu u odnosu na referentnu naftu Brent, u odnosu na popust od 30 do 40 dolara ranije ove godine.