Ferari menja ciljeve posle „rekordnog kvartala“

Ferari menja ciljeve posle „rekordnog kvartala“

Italijanski proizvođač luksuznih automobila Ferari povisio je u četvrtak svoje finansijske ciljeve za ovu godinu kako bi ostvario prodaju od 5,9 milijardi evra (6,3 milijarde dolara) nakon još jednog „rekordnog kvartala“.

Neto profit za brend sa logotipom konja koji skače skočio je za 45,7 odsto na 332 miliona evra, što je više od 294 miliona evra koje predviđaju analitičari Factseta.

Ferari je prodao ukupno 3.459 automobila širom sveta u periodu od jula do septembra, što je povećanje od 8,5 odsto, navodi se u saopštenju za javnost.

Izvršni direktor grupe Benedeto Vigna pozdravio je „novi rekordni kvartal“ i „rast profita“, za šta je rekao uglavnom zahvaljujući „kontinuiranoj privlačnosti“ prilagođavanja modela.

„Knjiga narudžbina ostaje na najvišem nivou ikada, zbog velike potražnje u svim geografskim oblastima, i pokriva celu 2025. godinu“, rekao je Vinja.

Rezultati pokazuju malo pokazatelja da proizvođač automobila vidi usporavanje rasta koje utiče na druge segmente luksuza.

Ferari predviđa prodaju od 5,9 milijardi evra u 2023. godini, u odnosu na prethodnu procenu od 5,8 milijardi evra.

Poznat po svojim bučnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, lansira petnaest novih modela tokom perioda 2023-2026, uključujući svoj prvi potpuno električni automobil, koji bi na ulice trebalo da izađe 2025.

Ferari je zabeležio rast prodaje za 23,5 odsto na 1,54 milijarde evra u trećem tromesečju, sa Evropom, Bliskim istokom i Afrikom kao glavnim tržištem.

U Americi, njegovom drugom najvećem tržištu, isporuke Ferarija porasle su za 21,1 odsto, ali su pale za 8,0 odsto u regionu Kine, Hong Konga i Tajvana.