Gde se proizvode strateški materijali germanijum i galijum?

Gde se proizvode strateški materijali germanijum i galijum?

Kina je u ponedeljak saopštila da će od 1. avgusta uvesti ograničenja izvoza nekih proizvoda od galijuma i germanijuma kako bi zaštitila interese nacionalne bezbednosti, piše Rojters.

Rude germanijuma su retke i većina germanijuma se proizvodi kao nusproizvod proizvodnje cinka i od elektrofilterskog pepela uglja.

Kina proizvodi oko 60% svetskog germanijuma, prema Evropskoj asocijaciji za kritične sirovine (CRMA), a ostatak dolazi iz Kanade, Finske, Rusije i Sjedinjenih Država.

Kina je prošle godine izvezla 43,7 tona neobrađenog i kovanog germanijuma, prema kineskoj carini.

Galijum se nalazi u tragovima u rudama cinka i u boksitu, a metalni galijum se proizvodi prilikom prerade boksita za proizvodnju aluminijuma. Oko 80% se proizvodi u Kini, prema CRMA.

Galijum se koristi za proizvodnju galijum-arsenida za upotrebu u elektronici. Samo nekoliko kompanija – jedna u Evropi, a ostale u Japanu i Kini – može da ga napravi u zahtevanoj čistoći, kaže CRMA.

Kina je 2022. izvezla 94 tone galijuma, što je 25% više u odnosu na prethodnu godinu, prema kineskoj carini.

Poluprovodničke pločice napravljene od galijum arsenida, a ne od silicijuma, mogu da rade na višim frekvencijama i otporne su na toplotu, prema američkoj kompaniji Vafer Vorld.

Oni takođe proizvode manje buke od silicijumskih uređaja, posebno na visokim radnim frekvencijama, što ih čini korisnim u radarima i radio komunikacionim uređajima, satelitima i LED diodama, kaže Vafer Vorld.

Germanijum se uglavnom koristi u optičkim vlaknima i plastici, kao i u infracrvenom zračenju. Metal i njegovi oksidi se koriste u vojnim aplikacijama kao što su uređaji za noćno osmatranje, kao i senzori satelitskih snimaka.

Galij sa čistoćom od 99,99% u Kini je poslednji put procenjen na 1.775 juana (245 dolara) po kg u ponedeljak, što je 5,97% više u odnosu na prethodnu sesiju i najviše od 16. maja, pokazali su podaci Šangajske berze metala za Refinitiv Eikon.

Kineska cena ingota germanijuma je poslednji put viđena na 9.150 juana (1.264 dolara) po kg u ponedeljak, pokazali su podaci Šangajske berze metala za Refinitiv Eikon.