Evropska komisija zabranila ukrajinski izvoz žitarica u Rumuniju

Evropska komisija zabranila ukrajinski izvoz žitarica u Rumuniju

Evropska komisija će zabraniti ukrajinski izvoz žitarica i uljarica u Rumuniju do 5. juna, izjavio je u sredu rumunski ministar poljoprivrede Petre Daea.

Rumunija je prestala da sprovodi zabranu, dok su Poljska, Mađarska, Bugarska i Slovačka preduzele jednostrane korake da zaštite lokalna tržišta od protoka ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Sa pristupom sopstvenim crnomorskim lukama blokiranim i kasnije ograničenim ruskom invazijom, Ukrajinom, jedan od vodećih svetskih izvoznika žitarica morao je da pronađe alternativne rute za transport kroz susedne države.

Milioni tona žitarica i uljarica, jeftinijih od onih proizvedenih u Evropskoj uniji i oslobođenih plaćanja carine, završili su u centralnoj i istočnoj Evropi, a lokalni farmeri su se žalili da su potražnja i cene lokalnih proizvoda iskrivljene.

Ranije ovog meseca, Evropska komisija je saopštila da će preduzeti hitne „preventivne mere“ za pšenicu, kukuruz, seme suncokreta i uljanu repicu, obeštećujući lokalnim poljoprivrednicima i dozvoljavajući žitu da uđe u pet zemalja iz Ukrajine samo ako je određeno za izvoz u druge članice EU ili ostatak sveta.

Daea je rekla da su mere Komisije uslovljene time što su države povukle svoje jednostrane zabrane. Ako dogovor ne bude postignut, Daea je rekao da će Komisija preći na zabranu izvoza posebno u Rumuniju.

„Pregovori sa državama su još u toku“, rekao je Daea novinarima nakon sastanaka u Briselu i Luksemburgu.

„Rumunija će biti zaštićena odlukom Evropske komisije i … dobiće nadoknadu za poljoprivrednike.

Šef Evropske unije za poljoprivredu izrazio je u utorak optimizam da će zemlje koje susedne Ukrajini uskoro prihvatiti sporazum kojim će se dozvoliti ukrajinskom žitu da uđe u njihove zemlje za izvoz u druge zemlje.