Agencija za obnovljivu energiju: Evropa mora da smanji zavisnost od Kine

Agencija za obnovljivu energiju: Evropa mora da smanji zavisnost od Kine

Evropska unija mora da smanji svoju zavisnost od Kine kada je u pitanju vitalna oprema koja se koristi u proizvodnji obnovljive energije, rekao je u utorak šef Međunarodne agencije za obnovljivu energiju.

Važno je raditi na „decentralizaciji lanca snabdevanja“, rekao je Frančesko La Kamera, generalni direktor Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, za AFP na marginama konferencije u Berlinu o energiji vetra na moru.

Trebalo bi da bude „više saradnje sa kontinentalnom Afrikom, Južnom Amerikom, jugoistočnom Azijom“, dodao je on.

Dok EU juri ka prelasku na zelenu energiju, ona u velikoj meri zavisi od Kine u snabdevanju retkim mineralima i komponentama za solarne panele i vetroturbine.

Ovaj 27-člani blok dobija 98 odsto svojih zaliha minerala retkih zemalja, vitalnih za mnoge zelene tehnologije, iz Kine.

Kina takođe proizvodi veliki broj svetskih vetroturbina i solarnih panela.

Teška zavisnost od Kine je „stvar za zabrinutost“, rekao je La Kamera, dodajući da bi jačanje veza između različitih delova sveta pomoglo „Evropljanima da postignu ciljeve“.

EU je nedavno postigla dogovor o skoro udvostručenju udela obnovljivih izvora energije u potrošnji energije u bloku do 2030. godine, jer nastoji da postane ugljenik neutralna i odbaci ruska fosilna goriva.

Privremeni politički sporazum nastoji da podigne udeo obnovljive energije na 42,5 odsto. Međutim, zelene grupe su kritikovale sporazum da ne ide dovoljno daleko.