Isporuke ruskog gasa Evropi pale za 55,6% u 2023. godini

Isporuke ruskog gasa Evropi pale za 55,6% u 2023. godini

Evropski podaci o isporukama prirodnog gasa ukazuju na značajan pad od 55,6% u 2023. godini, pri čemu je ruski energetski gigant Gazprom isporučio 28,3 milijarde kubnih metara gasa, u poređenju sa prethodnom godinom. Ove informacije, prenoseći podatke evropske grupe za transport gasa Entsog i dnevne izveštaje Gasproma o tranzitu gasa kroz Ukrajinu, objavila je agencija Rojters.

Prosečan dnevni cevovodni izvoz ruskog gasa u Evropu značajno je opao sa 174,8 na 77,6 miliona kubnih metara u 2023. godini, prema procenama Rojtersa. Važno je napomenuti da ovi podaci ne uključuju tečni prirodni gas, čije su isporuke Evropi, nasuprot tome, povećane tokom istog perioda.

Smanjenje isporuka ruskog gasa u Evropu deo je šireg trenda koji se javlja usled političkih posledica sukoba u Ukrajini. Dok su godišnje isporuke ruskog gasa Evropi dostizale 175-180 milijardi kubnih metara u periodu 2018-2019, podaci Gasproma i Rojtersa ukazuju da je Rusija u 2022. godini isporučila oko 63,8 milijardi kubnih metara gasa u Evropu preko različitih ruta.

Ovo smanjenje isporuka dolazi u kontekstu nastavka političkih tenzija, a ministri energetike zemalja Evropske unije nedavno su se složili da produže tri uredbe o energetskim pitanjima kao hitne mere, a koje su usvojene nakon ruske invazije u Ukrajini.