EU upozorila na „trajno visoke“ troškove energije

EU upozorila na „trajno visoke“ troškove energije

Potrošači će morati da plate za napuštanje jeftinih ruskih zaliha, kaže EU.


Komesarka EU Margrete Vestager rekla je u sredu za nemački list Handelsblat da će evropski potrošači morati da podnesu stalna povećanja cena energenata jer kontinent želi da postane nezavisan od ruskog uvoza.

„Značajan deo evropske industrije oslanja se na ultra-jeftinu energiju iz Rusije, super-jeftinu kinesku radnu snagu i visoko subvencionisane poluprovodnike sa Tajvana. Evropa je znala za ove rizike, ali je pokazala pohlepu“, rekao je Vestager.

Prema komesaru, evropske države ne mogu jednostavno da prihvate takve zavisnosti kao deo dogovora. „Evropa mora da diverzifikuje svoju trgovinu i prihvati više cene… Potrošači bi na kraju morali da plate za ove promene,“ rekla je ona.

Vestager je istovremeno izrazio nadu da bi kupovina tečnog prirodnog gasa od strane EU mogla pomoći da se delimično obuzda rast cena.

Evropska unija kaže da želi da smanji svoje oslanjanje na ruska fosilna goriva što je pre moguće. Međutim, mnoge zemlje EU u velikoj meri zavise od ruskih snabdevanja energentima, a neke su odbile da pristanu na zabranu nafte. Moskva isporučuje oko 40% svog prirodnog gasa koji koriste zemlje EU i obezbeđuje oko trećine njihovih potreba za naftom.