EU se obraća Africi za pomoć

EU se obraća Africi za pomoć

Evropa traži Afriku za svoje energetske potrebe, dok zemlje pokušavaju da smanje oslanjanje na ruski uvoz usred sukoba u Ukrajini, navode mediji.

Treća po veličini privreda EU, Italija, obezbedila je prošle nedelje sporazum sa Alžirom za veći uvoz prirodnog gasa. Severnoafrička zemlja već snabdeva Evropu gasom preko tri gasovoda, od kojih jedan ide u Italiju. Druga dva gasovoda su povezana sa Španijom.

Italijanski energetski supermajor Eni takođe je u sredu potpisao sporazum sa egipatskom državnom kompanijom za prirodni gas za promociju izvoza gasa u Evropu.

Dogovori su usledili nakon sastanka između evropskih ambasadora i Nigerijske nacionalne naftne kompanije (NNPC) prošlog ponedeljka, radi „jačanja partnerstva“ u energetskom sektoru.

U međuvremenu, očekuje se da će italijanski premijer Mario Dragi ove nedelje otputovati u centralnu i južnu Afriku sa potencijalnim poslovima u Republici Kongo i Angoli, izvestio je Blumberg, pozivajući se na izvore. Svi ovi dogovori zajedno mogli bi da pomognu da se zameni više od polovine snabdevanja koje Italija dobija iz Rusije već 2023. godine, navodi Blumberg.

Rusija isporučuje oko 40 odsto gasa EU i obezbeđuje oko trećinu potreba bloka za naftom. Ranije u aprilu, Evropska unija je odobrila zabranu ruskog uglja, ali nije mogla da postigne dogovor o embargu na naftu i prirodni gas.

Dragi je u nedelju za list Korijere dela sera rekao da Evropa može da se odvikne od uvoza ruske energije kroz diverzifikaciju u vremenskom okviru koji je bio „kraći od onoga što smo zamišljali pre samo mesec dana“.

Premijer je dodao: „Ne želimo više da zavisimo od ruskog gasa, jer ekonomska zavisnost ne sme da postane političko potčinjavanje. Da bismo to uradili, moramo da diverzifikujemo izvore energije i pronađemo nove dobavljače.