EU odlaže odluku o ograničenju cene prirodnog gasa

EU odlaže odluku o ograničenju cene prirodnog gasa

BRISEL – Ministri energetike Evropske unije na sastanku u Briselu u utorak nisu uspeli da postignu konačan dogovor o ograničenju cena prirodnog gasa u celom bloku, posle višemesečnih sukoba oko toga da li ta mera može da ublaži energetsku krizu u Evropi, prenosi Rojters.

Odgovarajući na ponovljene zahteve nekih zemalja, Evropska komisija je prošlog meseca predložila gornju granicu cena kao poslednji odgovor EU na ekonomske potrese izazvane time što je Rusija ove godine smanjila isporuke prirodnog gasa Evropi, što je dovelo do skoka cena energije.

Ali sa zemljama duboko podeljenim oko detalja predloženog ograničenja, sastanak u utorak nije doneo konačnu odluku – ostavljajući ministrima energetike EU da ponovo pokušaju da postignu sporazum na drugom sastanku 19. decembra.

„Postigli smo napredak, ali još nismo gotovi. Danas se ne može odgovoriti na sva pitanja“, rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek posle sastanka, koji je trajao satima dok su delegati zemalja tražili kompromis.

Češki ministar industrije Jozef Sikela, koji je predsedavao sastankom, rekao je da ima „dobar osećaj“ da bi zemlje mogle da postignu dogovor o nivou cena koji bi pokrenuo gornju granicu, za koju je rekao da je jedino pitanje koje je još uvek nerešeno.

„Međutim, to je izuzetno krhka ravnoteža i ovo je prvi put da u suštini pokušavamo da intervenišemo na globalnim tržištima“, rekao je Sikela na konferenciji za novinare.

Zemlje, uključujući Nemačku, Austriju i Holandiju, upozorile su na ograničenje cene gasa, za koje strahuju da bi moglo da preusmeri preko potreban teret gasa iz Evrope i poremeti funkcionisanje energetskih tržišta.

Druge države, uključujući Grčku, Belgiju, Italiju i Poljsku, zahtevale su ograničenje, za koje kažu da bi zaštitilo njihove ekonomije od visokih cena energije.

„Evropski građani su u agoniji, evropska preduzeća se zatvaraju, a Evropa je bespotrebno raspravljala“, rekao je grčki ministar energetike Konstantinos Skrekas u utorak uoči sastanka.

Svaki dogovor će zahtevati od zemalja da postignu kompromis o tehničkim detaljima, uključujući koliko je visoka granica cene, na koje ugovore o gasu se primenjuje i zaštitne mere, kao što je omogućavanje EU da odmah suspenduje ograničenje ako ima neželjene posledice.

Tragajući za kompromisom, Češka Republika – koja je predsedavajući rotirajućeg predsedništva EU – napravila je u utorak nacrt novog predloga koji bi pokrenuo gornju granicu ako cene pređu 200 evra po megavat satu tokom tri dana na prvommesečnom ugovoru u Holandskom fondu za prenos titula gasno čvorište.

Ugovorna cena bi takođe morala da bude 35 evra viša od referentne cene na osnovu postojećih procena cena tečnog prirodnog gasa (LNG) za isti period.

Predlog je ispod limita cena od 275 eur/MVh koji je predložila Evropska komisija, ali su neke zemlje koje podržavaju ograničenje rekle da je granica i dalje previsoka.

„Posedovanje okidača visoke vrednosti neće smiriti tržišta“, rekla je malteška ministarka energetike Mirijam Dali.

Francuska bi se mogla pokazati odlučujućom u završnim pregovorima. U početku je podržala ograničenje cena, ali je prošle nedelje izrazila zabrinutost zbog njegovog mogućeg uticaja na finansijska tržišta, rekle su diplomate tri zemlje EU.

Francuska ministarka za ekološku tranziciju Agnes Pannier-Runacher rekla je u utorak da svako ograničenje cena mora imati za cilj „osiguranje stabilnosti finansijskih tržišta“.

Prošle nedelje Interkontinentalna berza saopštila je da bi predlog EU mogao da poveća cene gasa, dok je Evropska centralna banka rekla da bi to moglo da ugrozi finansijsku stabilnost.

EU je ove godine već dogovorila hitne energetske mere, uključujući zahteve za skladištenje gasa.

Ishod debate o ograničenju može takođe da odredi druge politike – uključujući brže dozvole za projekte obnovljive energije – nakon što su zemlje u utorak ponovo odlučile da ih ne donesu bez dogovora o gornjoj granici cene gasa.