Evropska komisija odbacila žalbe Mađarske i Slovačke na ukrajinsku obustavu isporuke ruske nafte

Evropska komisija odbacila žalbe Mađarske i Slovačke na ukrajinsku obustavu isporuke ruske nafte

Evropska komisija (EK) odbacila je žalbe Mađarske i Slovačke u vezi sa ukrajinskom obustavom isporuke ruske energije preko njihove teritorije, savetujući te zemlje članice EU da potraže alternativne snabdevače.

Mađarska i Slovačka su ranije zatražile od EK da interveniše u njihovom sporu sa Ukrajinom, koja je uvela sankcije ruskoj energetskoj kompaniji Lukoil, onemogućivši tim zemljama snabdevanje naftom putem naftovoda kroz Ukrajinu. U pismu upućenom EK prošlog meseca, Budimpešta i Bratislava su tvrdile da ovaj potez krši trgovinski sporazum između Kijeva i Brisela iz 2014. godine.

Portparol EK Balaž Ujvari izjavio je da hitne konsultacije sa Ukrajinom nisu zagarantovane i da preliminarna procena komisije ne smatra sankcije neposrednim rizikom za sigurnost snabdevanja Mađarske i Slovačke. Komesar EU za trgovinu Valdis Dombrovskis preporučio je korišćenje alternativnih naftovoda, uključujući onu iz Hrvatske, i aktivnu diverzifikaciju od ruskih fosilnih goriva.

Ukrajina je u junu blokirala tranzit ruske nafte koju je Lukoil prodavao u centralnu Evropu. Iako je Ukrajina uvela sankcije Lukoilu 2018. godine, Lukoil je nastavio sa isporukama nafte preko južnog kraka naftovoda Druzhba. Mađarska, Slovačka i Češka su bile izuzete od sankcija koje je postavio Brisel kako bi im omogućio dodatno vreme za pronalaženje alternativnih zaliha.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto sugerisao je da bi EK mogla stajati iza obustave isporuke ruske nafte, navodeći da je taj potez mogao biti usmeren direktno na Mađarsku i Slovačku. Slovačka i Mađarska su jedine članice EU koje su odbile podršku vojnim pomoći Ukrajini tokom sukoba sa Rusijom i više puta su pozivale na diplomatsko rešenje krize.

Pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Ukrajinu za donošenje „političke odluke“ i izjavio da je situacija „kritična“ za zemlje koje i dalje kupuju rusku naftu.