EU ide ka „trgovinskom ratu“ sa Pekingom

EU ide ka „trgovinskom ratu“ sa Pekingom

Evropska komisija je donela odluku o uvođenju tarifa na električna vozila na baterije (BEV) iz Kine, a ta odluka je dobila podršku članica EU, kako je saopšteno na zvaničnoj veb stranici komisije. Iako su kritičari upozorili na mogući trgovinski rat sa Kinom, ova odluka predstavlja korak ka okončanju istrage Evropske komisije protiv subvencija za električne automobile kineske proizvodnje, koja je pokrenuta u oktobru 2023. Nove tarife variraju od 7,8% za strane kompanije koje proizvode svoja vozila u azijskim zemljama, poput Tesle, do 35,3% za kineske firme koje nisu sarađivale u istrazi. Ove tarife će se primenjivati u narednih pet godina i predstavljaju povećanje standardne uvozne carine EU od 10% na automobile.

Evropska komisija je saopštila da je predlog za uvođenje tarifa na uvoz električnih vozila na baterije (BEV) iz Kine dobio podršku država članica EU za usvajanje tarifa. Francuska, Italija i Poljska su među deset zemalja članica koje su podržale ove tarife, dok su Nemačka i Mađarska glasale protiv, a Španija i Švedska su bile uzdržane. Brisel tvrdi da su tarife neophodne kako bi se evropski proizvođači automobila zaštitili od nelojalne konkurencije i ističe da kineski proizvođači automobila imaju koristi od državnih subvencija.

Nemačka, kao najveća ekonomija EU i zemlja sa velikom proizvodnjom automobila, izrazila je zabrinutost u vezi sa ovim tarifama. Nemački ministar finansija Kristijan Lindner je naglasio da bi trebalo tražiti rešenje putem pregovora, umesto izazivanja trgovinskog rata sa Kinom. Premijer Mađarske Viktor Orban je upozorio da EU ide ka ekonomskom hladnom ratu sa Kinom.

Evropska unija je najavila da nastavlja razgovore sa Pekingom u potrazi za alternativnim rešenjem. Očekuje se da će nove tarife biti primenjene krajem oktobra. Kineska vlada je reagovala podnošenjem žalbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji, tvrdeći da tarife krše pravila STO i štete globalnoj saradnji u borbi protiv klimatskih promena. Peking je takođe pokrenuo istrage o uvozu rakije, mlečnih proizvoda i proizvoda od svinjskog mesa iz Evrope.