EU i Japan protive se potpunoj zabrani izvoza u Rusiju

EU i Japan protive se potpunoj zabrani izvoza u Rusiju

EU i Japan usprotivili su se predlogu SAD da se zemljama Grupe sedam (G7) zabrani svaki izvoz u Rusiju u okviru pregovora uoči samita lidera država, piše Fajnenšel tajms.

Uoči sastanka u Hirošimi sledećeg meseca priprema se saopštenje lidera G7, koje uključuje obećanje da će se sadašnji režim sektorskih sankcija Rusiji zameniti opštom zabranom izvoza, uz nekoliko izuzetaka. O tome svedoče dokumenti koje je pregledao Fajnenšel tajms.

Potpuna zabrana izvoza uključivala bi izuzeća za poljoprivredne, medicinske i druge proizvode.

Prema rečima dvojice zvaničnika, predlog su dale Sjedinjene Države usred frustracije trenutnim sistemom sankcija, koji je prožet rupama koje omogućavaju Rusiji da nastavi da uvozi zapadnu tehnologiju.

Ali predstavnici Japana i zemalja EU na pripremnom sastanku prošle nedelje sugerisali su da takav korak neće biti sproveden.

„Sa naše tačke gledišta, to jednostavno nije moguće“, rekao je jedan zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman.

EU je pristala na paket od 10 sankcija Rusiji od februara 2022, ali tek nakon višenedeljnih prepirki među državama članicama. Neki su obezbedili izuzeća i izuzeća za svoje industrije preteći da će staviti veto na ograničenja.

Zamena sadašnjeg režima sankcija opštom zabranom izvoza, sa izuzecima, mogla bi ponovo pokrenuti burnu debatu i potencijalno oslabiti postojeće mere, rekli su zvaničnici.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće odbio je da komentariše razgovore sa partnerima iz G7, ali je rekao da će SAD „nastaviti da traže načine da Rusiju pozovu na odgovornost“.

Borba protiv utaje sankcija i zaobilaženja od strane trećih zemalja je glavni cilj SAD, UK, EU i drugih saveznika, koji povećavaju pritisak na države poput Turske, UAE i zemalja Centralne Azije, koje su nakon uvođenja povećale obim trgovine sa Rusijom. zapadnih sankcija.

Lideri G7 okupiće se u Hirošimi 19. maja na trodnevnom samitu koji će se fokusirati na posledice ruskog rata protiv Ukrajine, ekonomsku bezbednost, zelene investicije i Indo-pacifički region.

U međuvremenu, prema pisanju medija, Evropska unija namerava da predloži zabranu tranzita mnogih roba kroz Rusiju u 11. paketu sankcija, koji se trenutno priprema u Briselu.