EU dalje ispituje povezivanje Microsofta i OpenAI

EU dalje ispituje povezivanje Microsofta i OpenAI

EU će ispitati uticaj Microsoftovog partnerstva vrednog više milijardi dolara sa programerom ChatGPT OpenAI na konkurenciju na brzorastućem tržištu veštačke inteligencije, rekao je u petak šef antimonopolskog bloka.

Međutim, Evropska komisija je nakon preliminarnog ispitivanja zaključila da veza od 13 milijardi dolara ne znači da je američki tehnološki gigant preuzeo kontrolu nad OpenAI.

„Ključno pitanje je bilo da li je Majkrosoft dugotrajno stekao kontrolu nad OpenAI-om. Nakon detaljnog pregleda… zaključili smo da kao takvo nije tako“, rekla je komesarka EU za konkurenciju Margrete Vestager.

„Tako da zatvaramo ovo poglavlje. Ali stvar je u tome što priča nije završena“, rekla je ona tokom govora u Briselu.

Umesto toga, EU je sada od Majkrosofta zahtevala više informacija o sporazumu između dve kompanije, rekla je Vestager, „da bi razumela da li određene klauzule o ekskluzivnosti mogu imati negativan uticaj na konkurenciju”.

Ona je takođe rekla da je EU tražila više informacija o dogovoru Gugla sa Samsungom da unapred instalira svoju malu verziju sistema veštačke inteligencije, Gemini, na nekim uređajima južnokorejskog giganta.

I Brisel je želeo da razume uticaj takozvanih „zapošljavanja u sticanju“, dodao je Vestager, kada kompanija kupuje drugu firmu uglavnom da bi zgrabila ključne talente.

Microsoft je ranije ove godine najavio dogovor o angažovanju visokih ličnosti iz OpenAI rivalske kompanije Inflection, uključujući njenog šefa, da predvode novostvorenu potrošačku AI jedinicu. Ali za razliku od spajanja, Inflection i dalje posluje kao nezavisna kompanija.

To znači da se ne suočava sa tradicionalnom istragom o spajanju, koja bi regulatorima dala pravo da blokiraju akviziciju.

Studija EU o Microsoft-u i OpenAI-u usledila je nakon neuspešnog udara u sali upravnog odbora prošle godine protiv generalnog direktora kompanije ChatGPT Sema Altmana, koga je Microsoft podržao, pa čak i nakratko angažovao.

Američki i britanski regulatori takođe gledaju na partnerstvo.

Microsoft je pozdravio zaključak ispitivanja EU.

„Cenimo temeljnu reviziju Evropske komisije i njen zaključak da Microsoftovo ulaganje i partnerstvo sa OpenAI ne daju Microsoftu kontrolu nad kompanijom“, rekao je portparol Majkrosofta.

„Spremni smo da odgovorimo na sva dodatna pitanja koja bi Evropska komisija mogla imati.“