EU će povećati uvoz ruskog gasa preko zemalja koje su spremne da plaćaju u rubljama

EU će povećati uvoz ruskog gasa preko zemalja koje su spremne da plaćaju u rubljama

Evropska unija planira da značajno poveća kupovinu ruskog prirodnog gasa preko zemalja koje su spremne da plate tu robu u rubljama, javila je u sredu novinska agencija TASS pozivajući se na izvor iz vlade u Briselu.

„Danas je održan hitan sastanak Koordinacione grupe za gas s obzirom na situaciju u Poljskoj i Bugarskoj. Doneta je privremena odluka o značajnom povećanju kupovine gasa iz Rusije preko preostalih kanala, što će omogućiti Poljskoj i Bugarskoj da kupe dodatne količine gasa na evropskom tržištu. EU takođe radi sa svim partnerima na obezbeđivanju povećanja snabdevanja gasom, pre svega tečnim prirodnim gasom (LNG)“, naveo je izvor.

Ovaj potez ima za cilj da nadoknadi nedostatak snabdevanja Poljskoj i Bugarskoj nakon što je ruski energetski gigant Gasprom najavio da više neće isporučivati gas dvema zemljama zbog njihovog odbijanja da se pridržavaju novog mehanizma plaćanja gasa zasnovanog na rubljama. Prošlog meseca Rusija je zahtevala da kupci iz „neprijateljskih“ zemalja otvore račune u rubljama u ruskoj banci za prenos plaćanja. Mera obuhvata samo zemlje koje su uvele sankcije Moskvi zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.

„Dugoročno, zemlje EU potvrđuju svoju nameru u najkraćem mogućem roku – u roku od nekoliko meseci ili godina – da minimiziraju ili potpuno prekinu snabdevanje gasom iz Rusije, zamenjujući ga drugim izvorima. EU će ubrzati prelazak na zelenu energiju“, dodao je izvor, ponavljajući ranije izjave različitih zvaničnika EU koji su pozvali blok da smanji svoje oslanjanje na ruski gas u svetlu događaja u Ukrajini.

Izvor je napomenuo da, prema procenama EU, Poljska i Bugarska verovatno neće iskusiti nestašicu gasa u bliskoj budućnosti i da će imati tehničku mogućnost da primaju gas iz gasovoda sa evropskog tržišta i LNG. On je, međutim, dodao da Brisel na prekid isporuke Varšave i Sofije na osnovu njihovog odbijanja da plate u rubljama gleda kao na kršenje dugoročnih ugovora od strane Rusije sa ovim zemljama.

Ranije u sredu, Blumberg je izvestio da je najmanje 10 evropskih kompanija otvorilo račune za plaćanje ruskog gasa u rubljama, a četiri od njih su već izvršile plaćanja u skladu sa novom potražnjom Moskve. Publikacija je citirala izvor u Gaspromu koji je rekao da je malo verovatno da će Rusija zaustaviti snabdevanje još nekim zemljama, ako odbiju novi zahtev za plaćanje, do druge polovine maja, kada dospevaju sledeća plaćanja.