Švedski proizvođač telekomunikacione opreme Erikson beleži gubitak od milijardu dolara

Švedski proizvođač telekomunikacione opreme Erikson beleži gubitak od milijardu dolara

Švedski proizvođač telekomunikacione opreme Erikson saopštio je u petak da je pretrpeo tromesečni gubitak od 1,0 milijardi dolara nakon što je upisao vrednost kupovine američkog operatera komunikacija zasnovanog na oblaku Vonage.

Ericsson je kupio Vonage 2022. godine za 6,2 milijarde dolara kako bi proširio svoje prisustvo u bežičnim kompanijama i proširio svoju globalnu ponudu, ali je već prošle godine svoju vrednost upisao za 2,9 milijardi dolara kako su se uslovi na tržištu promenili.

Još jedan otpis od 11,4 milijarde švedskih kruna (1,1 milijarda dolara), koji se uglavnom može pripisati Vonageu, bio je iza gubitka od 1,0 milijardi kruna u drugom kvartalu.

Izvršni direktor Ericssona Borje Ekholm branio je akviziciju.

„Vonage ostaje temelj za izgradnju globalne platforme za mrežne API-je“, rekao je on, misleći na interfejse koji omogućavaju komunikaciju različitih softverskih aplikacija.

„Ovo je kritično za digitalizaciju preduzeća i društva i podstaći će budući rast u industriji telekomunikacija“, dodao je on.

Ericsson, zajedno sa svojim nordijskim rivalom Nokijom i kineskim Huavejem, dominira tržištem komunikacione opreme za 5G mobilne mreže, a akvizicija Vonage je imala za cilj diverzifikaciju u rastuće tržište.

Ekholm je rekao da je do otpisa došlo zbog usporavanja rasta tržišta.

Računovodstvena pravila zahtevaju od kompanija da redovno procenjuju vrednost svoje imovine u skladu sa tržišnim uslovima, što može izazvati ogromne gubitke koji možda ne odražavaju u potpunosti operativnu situaciju firme.

Operativni profit kompanije Ericsson u drugom kvartalu je porastao za 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine na 4,1 milijardu kruna iako je povećao investicije.

Međutim, prodaja je pala za 7 odsto u periodu april-jun, na 59,8 milijardi kruna, iako je zabeleženo da je porasla za 14 odsto na važnom severnoameričkom tržištu.

Ekholm je primetio da su nivoi ulaganja njegovih glavnih klijenata, telekomunikacionih operatera, bili neodrživo niski, ali da su kratkoročni izgledi i dalje teški.

„Očekujemo da će uslovi na tržištu ostati izazovni ove godine, jer se tempo indijskih investicija usporava“, rekao je on.

„Međutim, naša prodaja će imati koristi tokom druge polovine od ugovornih isporuka u Severnoj Americi.“

On je, međutim, naglasio da Erikson, koji je u martu najavio otpuštanje 1.200 radnih mesta u Švedskoj, treba da se „ponovo fokusira na poboljšanje performansi“.

Već je prošle godine najavio 8.500 otpuštanja radnih mesta širom sveta kako bi smanjio troškove.