Erbas ima za cilj isporuku 800 aviona za 2024. čak i dok problemi u lancu snabdevanja traju

Erbas ima za cilj isporuku 800 aviona za 2024. čak i dok problemi u lancu snabdevanja traju

Erbas planira da isporuči više aviona kupcima 2024. godine, iako glavobolje u lancu snabdevanja i dalje pogađaju evropskog proizvođača aviona.

Kompanija je u četvrtak prijavila dobre rezultate za svoje poslovanje sa komercijalnim avionima u svom najnovijem godišnjem izveštaju o zaradi, i nagovestila da ove godine ima još mnogo toga što je postavila cilj od 800 isporuka komercijalnih aviona, 65 više nego 2023.

„Napredovali smo u povećanju proizvodnje u pozadini operativnog okruženja koje je i dalje složeno i pod uticajem izazova u lancu snabdevanja i geopolitičkim sukobima, tako da je na kraju to po mom mišljenju prilično dostignuće“, rekao je izvršni direktor Gijom Fori.

Erbasovo bogatstvo je u suprotnosti sa borbama u američkom rivalu Boingu, koji se bori sa problemima kontrole kvaliteta proizvodnje nakon što je panel na vratima za hitne slučajeve odleteo na mlazni avion 737 Mak 9 prošlog meseca.

Fauri je nagovestio da Erbas neće videti nikakav kratkoročni pad od avio-kompanija koje žele da promene dobavljača jer već ima veliki broj zaostalih porudžbina za svoje uskotrupne avione A320 koji se direktno takmiče sa Boing-ovom porodicom 737.

„Ono što se dešava u široj industriji — vi mislite na situaciju konkurenta — očigledno utiče na sve ovo“, rekao je Fauri novinarima u svom sedištu u Tuluzu u Francuskoj. Ali on je rekao da je kompanija fokusirana na svoje zaostale narudžbine kod postojećih kupaca „što je nezavisno od onoga što bi se moglo dogoditi spolja“.

Otvorenja za nove porudžbine aviona neće biti dostupna do sledeće decenije, „tako da bi to više uticalo na dugoročnu konkurentsku poziciju dve kompanije, a ne na kratkoročnu“, rekao je Fauri.

Erbas je izvestio da je prilagođena zarada pre kamata i poreza porasla za 4% na 5,8 milijardi evra (6,2 milijarde dolara) dok je prihod porastao za 11%. Takođe je najavio planove da akcionarima isplati posebnu dividendu povrh redovne dividende, što odražava izglede za rast i jak bilans stanja uključujući gomilu gotovine koja je porasla 14% na 10,7 milijardi evra.