Elon Musk planira da otpusti 75% radne snage na Tviteru

Elon Musk planira da otpusti 75% radne snage na Tviteru

SAN FRANCISKO — Ilon Mask planira da otpusti većinu radne snage Tvitera ako i kada postane vlasnik kompanije za društvene medije, navodi se u izveštaju Vašington posta u četvrtak.

Musk je rekao potencijalnim investitorima u njegovoj kupovini na Tviteru da planira da smanji skoro 75 odsto Tviter baze zaposlenih od 7.500 radnika, ostavljajući kompaniju sa kosturnom ekipom, navodi se u izveštaju. List se pozivao na dokumente i neimenovane izvore upoznate sa razmatranjem.

Tviter sa sedištem u San Francisku i predstavnik Muskovog advokata Aleksa Spira nisu odmah odgovorili na poruke u kojima su tražili komentar.

Iako se očekivalo smanjenje radnih mesta bez obzira na prodaju, veličina Maskovog planiranog smanjenja je daleko ekstremnija od bilo čega što je Tviter planirao. Sam Musk je aludirao na potrebu da se otpusti deo osoblja kompanije u prošlosti, ali nije naveo konkretan broj – barem ne javno.

„Smanjenje broja zaposlenih od 75 odsto bi ukazalo, barem van granica, jači slobodni novčani tok i profitabilnost, što bi bilo privlačno investitorima koji žele da uđu u posao“, rekao je analitičar Vedbusha Dan Ives. „Ipak, ne možete da skrate svoj put ka rastu.

Ajvs je dodao da bi tako drastično smanjenje radne snage Tvitera verovatno vratilo kompaniju godinama unazad.

Stručnjaci, neprofitne organizacije, pa čak i osoblje Tvitera, već su upozorili da bi povlačenje ulaganja u moderiranje sadržaja i bezbednost podataka moglo da naškodi Tviteru i njegovim korisnicima. Sa drastičnim smanjenjem koliko Musk možda planira, platforma bi mogla brzo da bude preplavljena štetnim sadržajem i neželjenom poštom – od kojih je sam izvršni direktor Tesle rekao da će se obratiti ako postane vlasnik kompanije.

Nakon prvobitne ponude od 44 milijarde dolara u aprilu za kupovinu Tvitera, Musk je odustao od ugovora, tvrdeći da je Tviter pogrešno predstavio broj lažnih „spam botova“ naloga na svojoj platformi. Tviter je tužio, a sudija Delavera dao je obema stranama rok do 28. oktobra da razrade detalje. Inače, u novembru će biti suđenje.