Der Spiegel: Električni automobili mogu postati žrtve energetske krize

Der Spiegel: Električni automobili mogu postati žrtve energetske krize

Trenutna energetska kriza u Evropi mogla bi da zakoči električnu mobilnost u Nemačkoj i da e-vozila budu neprivlačna za potencijalne kupce, izvestio je u petak Der Spiegel.

Kako struja postaje sve skuplja, punjenje e-vozila je ponekad skuplje nego punjenje benzinskog ili dizel vozila, pišu novine. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem je u proseku jeftiniji za više od 30 evra mesečno sa kilometražom od 15.000 kilometara, pišu publikacije. Do kraja sledeće godine, e-automobil bi trebalo da „očigledno bude u nepovoljnijem položaju“, citira Der Spiegel Ferdinanda Dudenhofera iz Centra za istraživanje automobila.

Državni bonusi za kupovinu električnih vozila takođe su smanjeni za 25 odsto. Sa skoro godinu dana čekanja da stigne naručeni električni automobil, kupac će dobiti manji bonus nego što je očekivao, piše magazin i dodaje da više nema državne subvencije za hibridne automobile.

U trenutnoj klimi, potrošači možda nemaju mnogo želje da kupe novi automobil. Situaciju je opisala kao „toksičnu mešavinu energetske krize i inflacije“ Sabine Jaskula iz ZF-a, drugog po veličini nemačkog dobavljača automobilskih sistema. Proizvodnja električnih automobila će se urušiti u Evropi sledeće godine, predviđa ona, jer bi samo 11 miliona automobila moglo da siđe sa proizvodne trake širom industrije umesto planiranih 18 miliona.

Drugi predstavnik ZF-a opisao je planove EU da prestane sa prodajom automobila na benzin i dizel do 2035. godine kao „iluzorne“.

Takođe postoji nedostatak javnih stanica za punjenje širom Nemačke, navodi Der Spiegel. U nekim metropolitanskim oblastima, jedna stanica mora da se deli između čak 60 vozila, a potrebna je i obimna rekonstrukcija stanice da bi se obezbedilo dovoljno mesta za punjenje za sve.

Prema rečima veterana dilera automobila na baterije Volfa Vornkea, „postoji rizik da će potencijalni kupci okrenuti leđa e-mobilnosti.

Za više priča o ekonomiji i finansijama posetite poslovni deo RT-a