Prodaja električnih automobila u Nemačkoj opada zbog visokih cena

Prodaja električnih automobila u Nemačkoj opada zbog visokih cena

Prodaja električnih automobila u Nemačkoj beleži pad, prvenstveno zbog visokih cena u poređenju sa benzinskim modelima, navodi se u novoj studiji koju je sproveo ekspert za autoindustriju Ferdinand Dudenhofer. Prema studiji, električni automobili su, uz nekoliko izuzetaka, značajno skuplji od svojih benzinskih pandana, što je jedan od glavnih razloga smanjenja njihovog tržišnog učešća.

Dudenhofer je analizirao cene i popuste 20 najprodavanijih modela električnih automobila i njihovih benzinskih verzija, uzimajući u obzir cene koje prodavci novih vozila oglašavaju na internetu. Prema njegovim podacima, prosečna cena električnog automobila u Nemačkoj iznosi 45.040 evra, uz prosečan popust od 12,9%, što smanjuje cenu na 39.236 evra. S druge strane, benzinski automobili prosečno koštaju 38.228 evra, uz popust od 15%, što rezultira prosečnom cenom od 32.355 evra – gotovo 7.000 evra manje u odnosu na električne modele.

Zanimljivo je da nemački proizvođači premijum automobila, kao što je BMW, uspevaju da održe manju razliku u ceni između električnih i benzinskih modela, što doprinosi većem udelu električnih automobila u njihovoj ukupnoj prodaji. Na primer, električni BMW X1 je samo 2.260 evra skuplji od benzinske verzije, što objašnjava zašto BMW-ovi električni modeli čine 16,7% ukupne prodaje.

Međutim, prodavci pristupačnijih automobila, poput Opela i Pežoa, suočavaju se sa većim razlikama u cenama. Na primer, električna verzija Opel Corse je 79% skuplja od benzinske, dok je Opel Mokka u električnoj verziji skuplja za 35%. Zbog ovakvih cena, električni automobili ostaju nepristupačni prosečnim potrošačima.

Uz to, ukidanje državnih subvencija za kupovinu električnih vozila početkom godine dodatno je negativno uticalo na prodaju. U prvih sedam meseci 2024. godine, udeo električnih automobila u ukupnoj prodaji u Nemačkoj pao je na 12,2%.