Venecuela: PDVSA zamrzava većinu izvoza nafte radi pregleda ugovora

Venecuela: PDVSA zamrzava većinu izvoza nafte radi pregleda ugovora

Novi čelnik venecuelanske državne naftne kompanije PDVSA suspendovao je većinu ugovora o izvozu nafte dok ih njegov tim pregleda, navodi se u internom dokumentu koji su videli Rojters i dvoje ljudi upoznatih sa tim.

Zamrzavanje dovodi do kašnjenja u lukama, jer su brodovi koji su se utovarivali otpušteni i čekaju nova pravca, kažu ljudi.

Novi izvršni direktor Rafael Tellechea je prošle nedelje pisao šefovima odeljenja kompanije za snabdevanje i trgovinu, domaće tržište, međunarodno tržište, finansije i spoljne poslove i obavestio ih o suspenziji ugovora. U pismu nije precizirano koliko će zamrzavanje trajati.

Dosadašnja suspenzija je uticala na malo poznate firme koje deluju kao posrednici u prodaji PDVSA azijskim rafinerijama. Prema odvojenim dokumentima i izvorima, revizija ugovora nije uticala na terete koje su iznajmile američka naftna kompanija Chevron Corp i kubanski Cubametales.

Od 17. januara, većina vezova na glavnom naftnom terminalu Venecuele, luci Hoze, bila je prazna nakon što su brodovi pomereni dok su čekali dalja uputstva. Na drugim terminalima, operacije brod-brod su prekinute, a nekim kupcima je naloženo da u potpunosti plate svoj teret pre isporuke, rekli su ljudi.

Prethodna administracija PDVSA prošle godine je nametnula nove uslove ugovora svojim kupcima na licu mesta, zahtevajući unapred plaćanje najmanje polovine vrednosti tereta u pokušaju da se izbegne da tankeri isplove bez odgovarajućeg plaćanja, što je situacija koja je pogodila njene finansije poslednjih godina usred SAD. sankcije.

Izvoz nafte iz Venecuele je prošle godine opao za 2,5% na 616.540 barela dnevno zbog prekida infrastrukture, američkih sankcija i sve veće konkurencije na ključnom azijskom tržištu uprkos pomoći saveznika Irana, prema podacima i dokumentima o isporuci.