Arm China: Otpušta radnike kao rezultat loših rezultata i poslovnih izgleda

Arm China: Otpušta radnike kao rezultat loših rezultata i poslovnih izgleda

Zajedničko preduzeće za tehnologiju čipova kompanije SoftBank Group Corp kompanije Arm Ltd u Kini otpustilo je prošle nedelje 90-95 zaposlenih da bi se izborilo sa izazovnim poslovnim izgledima ove godine, prema tri poznata izvora sa situacijom.

Do otpuštanja dolazi dok SoftBank pokušava da postavi javnu listu za Arm ove godine. Kinesko tržište je bilo glavni izvor rasta, iako je dvogodišnji spor oko upravljanja u zajedničkom preduzeću koji je rezultirao svrgavanjem bivšeg izvršnog direktora stvorio neke izazove.

Dva izvora su rekla da su oni koji su ostali bez posla uglavnom bili inženjeri istraživanja i razvoja. Pre otpuštanja, Arm China je imala oko 700 zaposlenih; nije bilo otpuštanja prošle godine kada je matična kompanija Arm Ltd imala globalna otpuštanja koja su uticala na do 15% njene radne snage, prema jednom od izvora.

Arm China nije odmah odgovorila na zahtev za komentar posle radnog vremena.

Do prošlogodišnjih otpuštanja došlo je nakon što Nvidia Corp nije uspela da preuzme Arm zbog regulatornih prepreka. Kolaps prodaje označio je veliki zastoj u naporima SoftBank-a da generiše sredstva kada su procene njenog portfelja pod pritiskom.

Arm China je ekskluzivni distributer Arm licenci u Kini. Prikuplja uplate i šalje ih Arm Ltd, koji isporučuje tehnologiju direktno kupcima.

Jedan od izvora je rekao da su neki kupci zabrinuti da bi Arm potencijalno promenio način naplate tantijema, kao i geopolitičke tenzije između SAD i Kine koje bi mogle da prekinu pristup Arm tehnologiji.

Kineskim kompanijama, uključujući Huavei Grupu i Alibabu, poslednjih godina je zabranjeno korišćenje neke od Arm-ovih tehnologija.