Šel stavlja imovinu američkog Meksičkog zaliva na prodaju

Šel stavlja imovinu američkog Meksičkog zaliva na prodaju

Šel (SHEL.L) istražuje prodaju svojih udela u dva naftna i gasna postrojenja u Meksičkom zalivu u SAD koja bi mogla da prikupi čak 1,5 milijardi dolara za ovu energetsku kompaniju, ljudi upoznati sa stvar je rekla u sredu.

Potencijalna otuđenja nekih zastarjelih sredstava omogućila bi kompaniji da se fokusira na novija i veća polja širom svijeta, uključujući njen gigantski razvoj kitova u Zalivu za koji se očekuje da počne proizvodnju 2024. godine, rekli su izvori.

Akcionari i regulatori takođe vrše pritisak na Shell da smanji operacije nafte i gasa i pređe na čistije oblike energije.

Shell je počeo da traži interesovanje kupaca za svoje Auger čvorište i svoj udeo od 37,5% u polju Conger, kojim upravlja Hess Corp (HES.N), nakon što je angažovao investicionu banku da vodi proces aukcije koji je počeo poslednjih nedelja, rekao je tri izvora.

Kompanija sa sedištem u Londonu cilja na procenu od oko 1,5 milijardi dolara od prodaje polja, čija je ukupna proizvodnja oko 50.000 barela dnevno, dodala su dva izvora.

Izvori su upozorili da nema garancije da će Shell postići dogovor, i govorili su pod uslovom anonimnosti kako bi razgovarali o privatnim informacijama.

Šel je odbio da komentariše.

Šel je ove godine takođe tražio da proda udele u dva klastera gasnih polja u južnom britanskom Severnom moru, izvestio je Rojters u februaru.

Prošlog meseca, Šel je saopštio da je suspendovao planove za prodaju svojih naftnih resursa na kopnu u Nigeriji, kako bi se povinovao presudi nigerijskog Vrhovnog suda da mora da sačeka ishod žalbe zbog izlivanja nafte 2019.

Sa visokim cenama sirove nafte i prirodnog gasa, pozadina za istraživanje potencijalne prodaje je povoljna. Međutim, volatilnost cena je otežala potencijalnim kupcima i prodavcima da sklope poslove, kažu izvori iz industrije.