Nvidia nudi novi napredni čip za Kinu koji ispunjava američke izvozne kontrole

Nvidia nudi novi napredni čip za Kinu koji ispunjava američke izvozne kontrole

Američki proizvođač čipova Nvidia Corp saopštio je u ponedeljak da nudi novi napredni čip u Kini koji ispunjava nedavna pravila kontrole izvoza sa ciljem da najsavremeniju tehnologiju drže van ruku Kine.

Novi čip, nazvan A800, predstavlja prvi prijavljeni napor jedne američke kompanije za proizvodnju poluprovodnika da stvori napredne procesore za Kinu koji prate nova američka trgovinska pravila. Nvidia je saopštila da bi je ograničenja izvoza mogla koštati stotine miliona dolara prihoda.

Nvidijini komentari potvrdili su Rojtersov izveštaj da kineski prodavci računara reklamiraju proizvode sa novim čipom.

Američki propisi postavljeni početkom oktobra efikasno su zabranili izvoz naprednih mikročipova i opreme za proizvodnju naprednih čipova od strane kineskih proizvođača čipova, što je deo napora da se kineska industrija poluprovodnika, a zauzvrat, i vojska.

Krajem avgusta, Nvidia i Advanced Micro Devices Inc su izjavili da su njihovi napredni čipovi, uključujući Nvidijin čip za data centar A100, dodati na listu za kontrolu izvoza od strane Ministarstva trgovine. Nvidia A800 se može koristiti umesto A100, a oba su GPU-ovi ili grafičke procesorske jedinice.

Takvi napredni čipovi mogu koštati hiljade dolara svaki.

„Nvidia A800 GPU, koji je ušao u proizvodnju u trećem kvartalu, je još jedan alternativni proizvod Nvidia A100 GPU-u za kupce u Kini. A800 ispunjava jasan test Vlade SAD za smanjenu kontrolu izvoza i ne može se programirati da ga premaši“, navodi Nvidia. rekao je portparol kompanije.

Najmanje dve kineske veb stranice velikih proizvođača servera nude A800 čip u svojim proizvodima. Jedan od tih proizvoda je ranije koristio A100 čip u promotivnom materijalu.

Veb lokacija distributera u Kini detaljno je opisala specifikacije A800. Poređenje mogućnosti čipa sa A100 pokazuje da je brzina prenosa podataka od čipa do čipa 400 gigabajta u sekundi na novom čipu, što je manje od 600 gigabajta u sekundi na A100. Nova pravila ograničavaju brzine od 600 gigabajta u sekundi i više.

„Izgleda da je A800 ponovo upakovani A100 GPU dizajniran da izbegne nedavna trgovinska ograničenja Ministarstva trgovine“, rekao je Vejn Lem, analitičar u CCS Insight-u, bazirajući svoje komentare na specifikacijama koje je podelio Rojters, i napominjući da je osam srećan broj u Kina.

„Kina je značajno tržište za Nvidiju i ima dovoljno poslovnog smisla da rekonfigurišete svoj proizvod kako biste izbegli trgovinska ograničenja“, rekao je Lam.

Lam je rekao da komunikacione sposobnosti čip-čip modela A800 predstavljaju jasno smanjenje performansi za centar podataka gde se hiljade čipova koriste zajedno.

Glavni kineski proizvođači servera Inspur i H3C koji nude servere sa novim čipovima nisu odgovorili na zahteve za komentar. Ni distributer čipova OmniSki koji je objavio specifikacije A800 na mreži.

Nvidia je saopštila da bi prodaja čipova u Kini u vrednosti od oko 400 miliona dolara mogla biti pogođena u njenom trećem fiskalnom kvartalu koji je završen u oktobru zbog ograničenja na čipove visoke klase. Posedovanje zamenskog čipa moglo bi da pomogne u smanjenju finansijskog udara.

Nvidia je odbila da komentariše da li je konsultovala Ministarstvo trgovine o novom čipu. Portparol Ministarstva trgovine odbio je da komentariše.