Nissan istražuje tvrdnje da je izvršni direktor stavio zamenika pod nadzor

Nissan istražuje tvrdnje da je izvršni direktor stavio zamenika pod nadzor

Nissan je pokrenuo istragu o tvrdnjama višeg savetnika da je izvršni direktor Makoto Učida vršio nadzor nad svojim zamenikom Ašvanijem Guptom, saopštile su četiri osobe sa direktnim saznanjem o tom pitanju, prenosi Rojters.

Tvrdnje o nadzoru, koje je prvi objavio Fajnenšel tajms, izneo je Hari Nada, 58, viši savetnik u Nissanu, u pismu od 19. aprila nezavisnim direktorima u odboru japanskog proizvođača automobila.

Rojters, koji je pregledao pismo, prvi je otkrio njegove konkretne detalje. Oni se odnose na tvrdnje o nadzoru, oštar raskol u višem rukovodstvu oko Nissanovog odnosa sa Renoom i zabrinutost oko transfera intelektualne svojine na francuskog proizvođača automobila.

U pismu, Nada je rekla da je Uchida vršio nadzor tokom dužeg perioda. Nada je rekla da je to bio pokušaj da se stekne uticaj za smenu izvršnog direktora i člana odbora koje je izvršni direktor Nissana smatrao preprekom za postizanje novog sporazuma sa partnerom iz alijanse Renoom.

Gupta, imenovan za glavnog operativnog direktora 2019. godine, doveo je u pitanje uslove revidiranog sporazuma koji Uchida želi da finalizuje sa Renoom, navodi se u Nadinom pismu i četiri osobe koje znaju o tome.

Upitan da prokomentariše istragu nadzora, Nissan je u odgovoru Rojtersu rekao: „Zadržane su nezavisne treće strane da provere činjenice i sprovedu odgovarajuće radnje.

Nissan je odbio bilo kakve dalje komentare za ovu priču.

Rojters nije mogao da utvrdi ko je vodio istragu za Nisan. Počelo je krajem maja, rekla je jedna osoba sa direktnim saznanjem o tome.

Nada u pismu nije naveo kako je znao za navodni nadzor Gupte. Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi da je bilo nadzora.

Prema japanskom zakonu, kompanija može da nadgleda komunikaciju na korporativnim telefonima i računarima i da istražuje ponašanje zaposlenog van posla u zaštiti svojih poslovnih interesa, rekao je Akira Takeuči, advokat i ovlašćeni ispitivač prevare u Tokiju.

„U drugim slučajevima, radnje van kompanije mogle bi se smatrati privatnim, a istraga tamo bi se mogla smatrati preteranom“, rekao je on, ističući da govori uopšteno, a ne o Nissanu.

Gupta i Nada nisu komentarisali na zahteve Rojtersa. Nissan je odbio da Uchidu, svoje direktore odbora ili druge primaoce Nadinog pisma stavi na raspolaganje za komentar.

Među ostalim primaocima su bili Nissanov glavni službenik za ljudske resurse, njegov globalni generalni savetnik i šef odeljenja za intelektualnu svojinu.

Nissan je 12. maja saopštio da Gupta (52), koji je bio široko viđen kao kandidat za izvršnog direktora, neće biti ponovo imenovan u odbor kada mu istekne mandat.

Nissan je prošle nedelje objavio da je Gupta odlučio da napusti kompaniju 27. juna, na dan godišnjeg sastanka akcionara proizvođača automobila, kako bi iskoristio druge mogućnosti.

Nada je u pismu rekla da je Nissan pregledao navode o Guptinom ponašanju u nedelji od 10. aprila i da je od njega zatraženo da podnese ostavku. Rekao je da razume da je japanska advokatska firma Anderson Mori & Tomocune vodila istragu o optužbama protiv Gupte.

Tri izvora koji imaju direktna saznanja o ovom pitanju rekli su da se istraga odnosila na navode o uznemiravanju Gupte od strane zaposlene žene. Navod je iznet u martu, a istraga nije bila okončana u vreme kada je najavljena Guptina ostavka, rekla je jedna osoba.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno potvrdi prirodu žalbe na uznemiravanje, niti bilo kakve nalaze istrage.

Anderson Mori i Tomocune su odbili da komentarišu.

Ranije neprijavljeni detalji pisma naglašavaju kako pet godina nakon hapšenja bivšeg izvršnog direktora Nissana Karlosa Gosna zbog navodnog skrivanja prihoda, između ostalih finansijskih optužbi, Nissan ostaje podijeljen oko svojih veza sa Renoom.

Reno je 1999. poslao Gosna da preokrene Nissan nakon što ga je francuska kompanija spasila i postala pokretačka snaga strateškog saveza sklopljenog kasnije te godine, u kojem su obe kompanije preuzele udeo jedna u drugoj.

Nedavno, nakon višemesečnih napetih pregovora, Nissan i Renault su u februaru objavili nove uslove partnerstva prema kojima će japanski proizvođač automobila preuzeti udeo do 15% u Ampereu, jedinici za električna vozila Renault se izdvaja, a Renault će smanjiti svojih 43 % udela u Nissanu.

Proizvođači automobila su imali za cilj da njihovi odbori odobre konačni dogovor do sredine godine, ali je taj cilj pao na kraj 2023. godine, rekle su dve osobe koje znaju za razgovore.

Visoki rukovodioci francuskog proizvođača automobila, kao što su predsednik Žan-Dominik Senard i izvršni direktor Luka de Meo, smatrali su da Gupta usporava ili blokira završetak posla, rekla je osoba koja poznaje poziciju Renoa.

Portparol Renoa je odbio da komentariše i rekao je da su oba direktora odbila da komentarišu.

Nada je u svom aprilskom pismu rekao da veruje da je generalni direktor Nissana Uchida prekoračio svoja ovlašćenja dajući ustupke i obaveze u, kako je nazvao, zakulisnim poslovima sa de Meom. Nada je citirala dva slučaja, oba se odnose na odredbe koje se odnose na Nissanovu intelektualnu svojinu.

Portparol Renoa je odbio da komentariše i rekao je da je De Meo takođe odbio da komentariše.

Bilo šta o čemu je Učida razgovarao sa svojim kolegom iz Renoa biće predmet revizije Nissanovog odbora uz doprinos izvršnih odbora, rekla je jedna osoba koja je upoznata sa razmatranjima.

U svom pismu, Nada je takođe kritikovao Uchidu što je nastavio sa odlukom da kupi udeo u Ampereu bez uspostavljanja strateškog obrazloženja i pozvao je nezavisnog finansijskog savetnika da preispita dogovor.

Rojters nije mogao da utvrdi da li su direktori postupili po Nadinom pozivu za reviziju.

Nadino pismo je drugi put da se sukobio sa Nisanovim glavnim šefom zbog posla japanskog proizvođača automobila sa Renoom.

Ghosn je razmišljao o potpunom spajanju kompanija pre hapšenja 2018. Nakon što je pobegao u Liban kako bi izbegao suđenje u Japanu, on je više puta opisao slučaj protiv njega kao državni udar Nissanovih rukovodilaca, uključujući Nadu, koji su bili zabrinuti zbog mogućnosti spajanja.

Nada, koja je sarađivala sa tužiocima u zamenu za izbegavanje krivičnog gonjenja u slučaju Gon, svedočila je u vezi sa tužilaštvom bivšeg direktora Nissana Grega Kelija da veruje da spajanje sa Renoom mora biti zaustavljeno da bi se zaštitili Nissanovi interesi.

Nada je član dva izvršna odbora koja je osnovao Nissan 2019. godine u sklopu reforme upravljanja nakon skandala Gosn. On je u svom pismu rekao da je jedan od tih odbora pokušavao da razvije obrazloženje za Nissanovu dogovorenu investiciju Ampere, ali nije mogao da pruži ništa verodostojno.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi Nadinu karakterizaciju Ampereovog pregleda investicija.

Guptino iznenadno uklanjanje poslužilo bi kao upozorenje drugima koji se smatraju teškim ili anti-Reno, takođe je napisala Nada.