Meksički Pemeks smanjuje proizvodnju za oko 100.000 bpd sirove nafte dnevno nakon požara

Meksički Pemeks smanjuje proizvodnju za oko 100.000 bpd sirove nafte dnevno nakon požara

Meksička državna naftna kompanija Petroleos Meksikanos će imati smanjenje proizvodnje sirove nafte za oko 100.000 barela dnevno (bpd) do početka avgusta nakon ogromnog požara u petak na morskoj platformi, kaže glavni izvor kompanije, prenosi Rojters.

Smanjena proizvodnja podrazumeva da će Pemeks ukupno izgubiti najmanje 2 miliona barela sirove nafte do kraja jula, procenjuje Rojters. Izvor se složio sa računicom.

Pemeks nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Požar je izbio u zoru u petak na platformi Nohoch-A, a kasnije se proširio na kompresijsko postrojenje na kultnom polju Cantarell, koje je nekada bilo najveće proizvodno polje Pemeks-a. U nesreći su poginule najmanje dve osobe.

Pemeks, koji proizvodi ukupno oko 1,6 miliona barela nafte dnevno, saopštio je u subotu da je imao gubitak proizvodnje od 700.000 barela na dan nesreće u čvorištu za preradu gasa u Meksičkom zalivu, objašnjavajući da je „zatvorio praktično sve bušotine u toj oblasti .“

Do subote, kompanija je saopštila da je već povratila oko 600.000 barela dnevno.

Ali izvor je rekao da će potpuni oporavak proizvodnje biti moguć tek početkom avgusta.

To znači da će proizvodnja iz Pemeksovih priobalnih polja, iz kojih kompanija crpi većinu svoje nafte, biti pogođena u međuvremenu. On nije naveo detalje o rasporedu kompanije za progresivno ponovno pokretanje proizvodnje.

„Nedostaje nam nešto manje od 100.000 barela (dnevno). Očekujemo da ćemo do prvih dana avgusta oporaviti svu naftu“, rekao je on.

Cantarell, koji je pre dve decenije proizveo više od 2 miliona barela nafte dnevno, trenutno proizvodi oko 170.000 barela dnevno. Zajedno sa Ku-Maloob-Zaap-om, koji doprinosi oko 620.000 bpd iz Pemeks-ovog severoistočnog morskog regiona, oni obezbeđuju oko 41% ukupne proizvodnje kompanije od 1,9 miliona bpd sirove nafte i kondenzata.

Pemeks je imao nekoliko teških nesreća poslednjih godina u svojim pogonima, uključujući rafinerije i proizvodna čvorišta. U avgustu 2021., curenje gasa sa platforme na moru izazvalo je požar koji je ubio sedam radnika i prouzrokovao gubitak od 1,6 miliona barela nafte.

Vlada krivi prethodne administracije za stanje Pemeks-a rekavši da je nasledio kompaniju na ivici bankrota. Protivnici i analitičari kažu da je menadžment kompanije tokom trenutne administracije bio neefikasan u povećanju proizvodnje i sprečavanju nesreća.

Pemeks je u petak saopštio da je požar brzo ugašen, sprečavajući njegovo širenje na četiri druga prerađivačka centra, koji su deo takozvane Sonda de Campeche, serije morskih polja oko 85 kilometara od Siudad del Karmena, u jugoistočnoj državi Campeche.

Pemeks-ovi pokazatelji bezbednosnog učinka su se pogoršali prema njegovim sopstvenim ciframa.

Akumulirani indeks učestalosti – nesreće na milion radnih sati – porastao je na 0,58 u prvom kvartalu 2023. sa 0,37 u istom periodu prethodne godine, dok je akumulirani indeks težine – izgubljeni dani na milion radnih sati – otišao na 32 od 11 u istom periodu.