Ekolozi trpe još jedan neuspeh u borbi za zatvaranje poslednje nuklearne elektrane u Kaliforniji

Ekolozi trpe još jedan neuspeh u borbi za zatvaranje poslednje nuklearne elektrane u Kaliforniji

Federalni regulatori odbili su u sredu zahtev dve ekološke grupe da odmah zatvore jedan od dva reaktora u poslednjoj nuklearnoj elektrani u Kaliforniji, piše AP.

Prijatelji Zemlje i Majke mira rekli su u peticiji podnetoj prošlog meseca Komisiji za nuklearnu regulativu da je potrebno da se sprovedu dugo odlagani testovi na kritičnim mašinama u nuklearnoj elektrani Diablo Canion, koja se nalazi na pola puta između Los Anđelesa i San Franciska. Tvrdili su da oprema može pokvariti i izazvati katastrofu.

U nalogu od utorka, NRC nije preduzeo ništa po zahtevu da se odmah zatvori reaktor bloka 1 i umesto toga je zatražio od osoblja agencije da ga pregleda.

NRC je takođe odbio zahtev za sazivanje saslušanja kako bi se ponovo razmotrila odluka osoblja iz 2003. da se produži raspored testiranja posude pod pritiskom jedinice 1 do 2025. Posude su debeli čelični kontejneri koji drže nuklearno gorivo i rashladnu vodu u reaktorima.

Prema grupama, poslednje inspekcije na brodu obavljene su između 2003. i 2005. godine. Kompanija je odložila dalja testiranja u korist korišćenja rezultata iz sličnih reaktora kako bi se opravdao nastavak rada, rekli su oni.

Komisija je utvrdila da nema opravdanja za saslušanje.

Grupe su u saopštenju navele da je odluka pokazala „potpuni nedostatak brige za bezbednost i bezbednost ljudi koji žive u blizini“ fabrike, koja je počela da radi sredinom 1980-ih.

Operater Pacific Gas & Electric rekao je da je postrojenje u „potpunoj saglasnosti“ sa smernicama industrije i regulatornim standardima za praćenje i procenu bezbednosti reaktorskih posuda.

Peticija je označila najnoviji razvoj događaja u dugoj borbi oko rada i bezbednosti primorske fabrike, koja se nalazi na litici iznad Tihog okeana. U avgustu je državni sudija odbacio tužbu Friends of the Earth koja je pokušala da spreči PG&E da produži radni vek fabrike.

PG&E je 2016. godine pristao da zatvori elektranu do 2025. godine, ali je po uputstvu države promenio kurs i sada namerava da traži duži rad za reaktore blizance. Demokratski guverner Gevin Njusom, koji je nekada bio vodeći glas za zatvaranje fabrike, rekao je prošle godine da je snaga Diablo kanjona potrebna posle 2025. da bi se sprečila moguća nestanka struje dok Kalifornija prelazi na solarne i druge obnovljive izvore energije.