EIA smanjuje povećanje proizvodnje sirove nafte u SAD za 21% u 2023.

EIA smanjuje povećanje proizvodnje sirove nafte u SAD za 21% u 2023.

HJUSTON – Američka administracija za energetske informacije smanjila je u utorak svoje prognoze za rast proizvodnje sirove nafte u narednoj godini za 21%, nekoliko dana nakon što su čelnici proizvođača nafte upozorili na upornu inflaciju i ograničenja u lancu snabdevanja, prenosi Rojters.

Očekuje se da će američka proizvodnja sirove nafte porasti za oko 480.000 barela dnevno (bpd) na 12,31 miliona barela dnevno, navodi EIA, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu rasta od 610.000 barela dnevno.

Ipak, američka proizvodnja nafte 2023. će premašiti rekordnu proizvodnju od 12,29 miliona barela dnevno.

Proizvođači nafte upozoravali su poslednjih nedelja na slabiju proizvodnju nego što se očekivalo, navodeći zastarele bušotine, nedostatak radne snage i materijala, rastuće troškove i oštar fokus na prinose akcionara.

Niži izgledi dolaze pošto je američki predsednik Džo Bajden pozvao kompanije da povećaju svoju proizvodnju kako bi snizile cene goriva koje podstiču inflaciju i prete nestašicama lož ulja i dizela ove zime.

EIA je takođe smanjila svoje procene potražnje za sledeću godinu na povećanje od 100.000 bpd u odnosu na dobit od 190.000 bpd koju je predviđala prošlog meseca.