Države EU planiraju u petak glasanje o kineskim tarifama za električna vozila

Države EU planiraju u petak glasanje o kineskim tarifama za električna vozila

Očekuje se da će zemlje članice EU u petak glasati o tome da li da uvedu visoke tarife na uvezene električne automobile iz Kine, saopštile su u ponedeljak evropske diplomate.

Evropska komisija, zadužena za trgovinsku politiku EU, planira da uvede dodatne carine do 36 odsto na električna vozila uvezena iz Kine, ali je to pitanje podelilo blok.

Brisel je u julu objavio svoje planove za tarife — povrh trenutnih dažbina od 10 odsto — nakon što je istraga protiv subvencija otkrila da kineske državne subvencije nepravedno potkopavaju evropske konkurente.

Tarife bi postale konačne na pet godina nakon glasanja 27 zemalja članica EU koje se mora održati pre kraja oktobra.

To glasanje je sada planirano za 4. oktobar, rekli su za AFP diplomate EU. Jedan diplomata je rekao da se sada nada da se razgovori „mogu nastaviti nakon usvajanja stopa“.

Jedanaestočasovni razgovori održani su u Briselu kada je kineski ministar trgovine Vang Ventao posetio ranije ovog meseca, ali nije pronađeno rešenje za izbegavanje dužnosti.

EU želi da izjednači uslove kako bi zaštitila svoju automobilsku industriju, koja obezbeđuje posao za oko 14 miliona ljudi u bloku.

Nemačka, a nedavno i Španija, kritikovale su tarife za koje se plaše da bi mogle da dovedu do trgovinskog rata sa Kinom, ali ih podržavaju zemlje EU, uključujući Francusku i Italiju.

Peking je već pokazao zube od besa zbog carina, pokrenuvši istragu o evropskoj rakiji, nekim mlečnim i svinjskim proizvodima uvezenim u Kinu.

Prošlog meseca je takođe podnela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog tarifa.

Malo je verovatno da će dovoljno država EU glasati protiv tarifa kako bi primoralo komisiju da promeni kurs.

Najmanje 15 zemalja – koje predstavljaju 65 odsto stanovništva EU – trebalo bi da se suprotstave tarifama kako bi sprečile da one postanu definitivne.