Bugarska zabranjuje uvoz ruske nafte

Bugarska zabranjuje uvoz ruske nafte

Bugarski zakonodavci odobrili su predlog kojim se zabranjuje kupovina ruske nafte za jedinu rafineriju u zemlji Neftohim, u vlasništvu ruskog Lukoila, izvestila je u ponedeljak Bugarska nacionalna televizija (BNT).

Prema izveštaju, Neftohim će od 1. januara 2024. prestati da izvozi naftne derivate napravljene od ruske sirove nafte, a od 1. marta sledeće godine potpuno će prestati da koristi rusku naftu. Bugarska je izuzeta od zabrane EU za kupovinu sirove nafte iz Rusije i dozvoljeno joj je da nastavi da kupuje gorivo za Neftohim do kraja 2024. godine.

Međutim, zakonodavci u Sofiji već nekoliko meseci razmišljaju o prevremenom okončanju izuzeća, uprkos upozorenjima Neftohima da bi potpuna zabrana ruske nafte predstavljala poteškoće za rafineriju koja je prilagođena toj određenoj vrsti nafte. Neftohim je odgovoran za većinu bugarskih zaliha dizela i benzina.

U saopštenju ranije ovog meseca, Lukoil je nastojanje Bugarske da zabrani upotrebu ruske nafte u rafineriji nazvao „pristrasnim i diskriminatorskim“. Kompanija se obavezala da će preispitati svoju poslovnu strategiju u zemlji i eventualno prodati svoju lokalnu imovinu, uključujući Neftohim.

U međuvremenu, parlament u Sofiji je takođe odobrio predlog kojim se ukida dodatni porez na tranzit ruskog gasa kroz zemlju. Zahtev je podnet nakon što je Mađarska zapretila da će staviti veto na pokušaj Bugarske da uđe u šengensku zonu EU bez pasoša ukoliko Sofija ne ukine taksu.

Bugarska je u oktobru uvela dodatni porez od 20 leva (11,16 dolara) po megavat-satu ruskog prirodnog gasa koji ulazi u zemlju. Mađarska, koja se oslanja na Rusiju za većinu svojih potreba za gasom, više puta je kritikovala tu meru i vršila pritisak na Sofiju da je otkaže. Budimpešta je saopštila da predstavlja pretnju energetskoj bezbednosti Mađarske.