Napredak na Moravskom koridoru: Nova deonica od Adrana do Preljine najavljena za ovu godinu

Napredak na Moravskom koridoru: Nova deonica od Adrana do Preljine najavljena za ovu godinu

Izgradnja Moravskog koridora, auto-puta koji će povezati više od pola miliona stanovnika centralne Srbije, napreduje prema planu. Početak radova na Moravskom koridoru datira iz krajem 2019. godine, a do sada je u saobraćaj pušteno 27,8 kilometara od planiranih 112,3.

Planirane deonice uključuju Adrani-Preljina, Kruševac-Adrani i Pojate–Kruševac. Šef projekta „Moravski koridor“, Leonid Vuković, izjavio je da će od 1. marta početi radovi na gornjem sloju auto-puta, što uključuje kamen i asfalt. Trenutno se radi na mostovima, petljama, nadvožnjacima, podvožnjacima, kao i na hidrotehničkom uređenju reke Morave.

Ove godine, izvođači planiraju da puste u saobraćaj još 20 kilometara auto-puta na deonici Koševi-Trstenik, kao i 26 kilometara od Adrana prema Preljini, što će povezati gradove Kraljevo i Čačak.

Projekat je složen, a za izgradnju gotovo polovine auto-puta morao je biti izmesten tok reke Zapadne Morave. Šef projekta, Leonid Vuković, ističe da je saradnja sa zaposlenima ključna za uspeh ovako ambicioznog projekta.

Međutim, nedostatak radne snage predstavlja izazov. Aleksandar Antić iz Koridora Srbije naglašava da nedostatak radne snage nije specifičan samo za Srbiju, već za čitav region i Evropu. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ističe da je potrebno više radnih mesta i radne snage te da je u tom cilju 2023. godine liberalizovano radno zakonodavstvo kako bi se olakšao dolazak stranih radnika.

Moravski koridor će, kada bude u potpunosti završen, biti prvi pametni auto-put u Srbiji, povezujući istočnu i zapadnu Srbiju te pružajući značajnu infrastrukturnu podršku razvoju regiona. Sa više od 3.500 radnika i preko 1.200 jedinica mehanizacije, izgradnja ovog auto-puta predstavlja izuzetno složen i ambiciozan poduhvat.