Deutsche Bahn beleži značajan gubitak i najavljuje otpuštanje skoro 30.000 radnika

Deutsche Bahn beleži značajan gubitak i najavljuje otpuštanje skoro 30.000 radnika

Nemačka železnička kompanija Deutsche Bahn prijavila je neto gubitak od 1,2 milijarde evra za prvu polovinu godine, što je više od tri puta veći gubitak u odnosu na isti period prošle godine, izveštava Hina. Prihod kompanije smanjen je za 3% na 22,3 milijarde evra.

Kompanija je prošlu godinu završila sa gubitkom od 2,4 milijarde evra, što je deset puta više nego 2022. godine. Razlozi za ovakvu situaciju uključuju ulaganja u modernizaciju pruga, visoke troškove energije, zaduživanje i štrajkove. Investicije Deutsche Bahn-a u prvih šest meseci dostigle su 7,3 milijarde evra, što je povećanje od 18% u odnosu na prethodnu godinu.

Vlada Nemačke već je isplatila tri milijarde evra kao podršku kompaniji, a neto finansijski dug na kraju juna bio je za milijardu evra manji nego prethodne godine.

Glavni finansijski direktor Deutsche Bahn-a, Levin Hole, naglasio je da je cilj da se sve delove poslovanja kompanije vrati u profit. Da bi se to postiglo, najavio je da će u narednih pet godina biti otpušteno skoro 30.000 radnih mesta, što će omogućiti značajno poboljšanje ekonomičnosti. Ove godine biće ukinuto 1.500 administrativnih poslova, a kompanija planira da se fokusira na digitalizaciju i automatizaciju kako bi unapredila svoje procese.