Dell prestaje sa svim ruskim operacijama

Dell prestaje sa svim ruskim operacijama

MOSKVA – Kompanija Dell Technologies Inc. saopštila je u subotu da je prekinula sve ruske operacije nakon zatvaranja svojih kancelarija sredinom avgusta, što je poslednja na rastućoj listi zapadnih kompanija koje napuštaju Rusiju, prenosi Rojters.

Američka kompjuterska kompanija, vitalni dobavljač servera u Rusiji, pridružila se drugima u ograničavanju operacija otkako je Moskva poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu 24. februara.

Del je u februaru obustavio prodaju u Ukrajini i Rusiji, rekavši da će pratiti situaciju kako bi odredio sledeće korake.

„Sredinom avgusta zatvorili smo naše kancelarije i prekinuli sve ruske operacije“, rekao je portparol Dela Majk Simijenas za Rojters.

„Još u februaru smo doneli odluku da ne prodajemo, servisiramo ili podržavamo proizvode u Rusiji, Belorusiji i Donjeckoj i Luganskoj oblasti Ukrajine, pored Krima koji je već pod embargom.

Rusija je anektirala crnomorsko poluostrvo Krim od Ukrajine 2014. i priznala samozvane otcepljene republike u Donjeckoj i Luganskoj oblasti istočne Ukrajine u februaru, potezi koje su osudile Ukrajina i zapadne zemlje, koje su uvele sankcije Rusiji.

Rusko ministarstvo industrije saopštilo je u petak da su mnogim istraživačima i inženjerima koji rade za Dell u Rusiji već ponuđeni novi poslovi, nakon što su mediji objavili da kompanija potpuno izlazi.

Publikacija CNevs fokusirana na tehnologiju ove nedelje je izvestila da će Dell u potpunosti napustiti Rusiju i otpustiti svo svoje lokalno osoblje. Novinski portal TAdviser fokusiran na IT objavio je sličan izveštaj.

„Pratimo razvoj situacije“, rekao je u petak zamenik ministra industrije i trgovine Vasilij Špak, citirala je novinska agencija TASS.

„Prema našim podacima, velika većina specijalista i inženjera za podršku Dellovih centara za istraživanje i razvoj u Sankt Peterburgu i Moskvi već je dobila ponude za posao sa konkurentnom platom od ruskih proizvođača.