Danska fabrika insekata želi da revolucioniše stočnu hranu

Danska fabrika insekata želi da revolucioniše stočnu hranu

Na kraju malog seoskog puta u Danskoj nalazi se fabrika „Enorm“, farma insekata koju je osnovala Dankinja Džejn Lind Sem zajedno sa svojim ocem Karstenom Lind Pedersenom. Oni su zamenili tradicionalnu proizvodnju svinja uzgojem insekata i stvorili fabriku od 22.000 kvadratnih metara koja je otvorena u decembru 2023. godine. Planiraju da godišnje proizvode više od 10.000 tona brašna i ulja od insekata.

Fabrika „Enorm“ je najveća te vrste u severnoj Evropi, a njeni proizvodi će u početku biti korišćeni za stočnu hranu, sa mogućnošću korišćenja u ljudskoj ishrani u budućnosti. Prema rečima Linde Sema, proizvodi farme insekata imaju potencijal da zamene druge, manje ekološki prihvatljive proizvode, čime se nadaju da će doprineti smanjenju klimatskog uticaja poljoprivrede u Danskoj.

Izveštaj Univerziteta u Kopenhagenu iz 2020. godine pokazao je da je uvoz proizvoda od soje za stočnu hranu emitovao sedam miliona tona ugljen-dioksida, što čini 60 procenata ukupne emisije CO2 iz danske poljoprivrede. Enorm, koji je započeo proizvodnju uz pomoć javnih i privatnih investicija, nastoji da smanji ovaj uticaj.

U fabrici se dnevno proizvodi oko 25 kilograma jaja crnih mušica, što iznosi oko 40.000 jaja po gramu. Iz ovih jaja nastaju larve koje se hrane otpadnim materijalima, poput kora pomorandže prikupljenih od lokalnih partnera. Nakon 12 dana, 25 kilograma jaja proizvodi 100 tona vlažnih larvi. Larve se uzgajaju na tropskim temperaturama i transformišu u gotov proizvod za oko 40 do 50 dana.

Gotov proizvod, brašno sa sadržajem proteina od 55 odsto, distribuira se širom Evrope i koristi se za hranu za farme svinja, živine, ribe i kućnih ljubimaca. Iako Enorm nije otkrio identitet svojih kupaca, kompanija naglašava potencijal larvi za buduću integraciju u ljudsku ishranu.

Industrija uzgoja insekata još uvek je u ranoj fazi razvoja, ali prema Međunarodnoj platformi insekata za hranu i stočnu hranu, proizvodnja brašna od insekata mogla bi dostići milion tona do 2030. godine. Džejn Lind Sem smatra da insekti imaju potencijal da transformišu način na koji koristimo poljoprivredne nusproizvode i otpad od hrane, čime bi se smanjio otpad i reciklirale hranljive materije. Biolog Niels Thomas Eriksen naglašava da insekti mogu jesti materijale koje druge životinje ne bi, što dodatno povećava njihovu vrednost u održivoj poljoprivredi.

Iako je uvođenje insekata u ljudsku ishranu delimično kulturno pitanje, fabrika „Enorm“ nastavlja sa svojim ciljem da revolucioniše stočnu hranu i potencijalno doprinese smanjenju klimatskog uticaja poljoprivrede.