Dajte prioritet jednakosti i pravdi da biste izgradili uspešno tržište električnih vozila, kažu istraživači

Dajte prioritet jednakosti i pravdi da biste izgradili uspešno tržište električnih vozila, kažu istraživači

Kada je reč o kupovini i korišćenju električnih vozila (EV), faktori vezani za stanovanje i prihod igraju ključnu ulogu u percepciji i preferencijama potencijalnih kupaca, otkriva nedavna studija u oblasti energije i klimatskih promena.

Ova istraživanja, sprovedena u saradnji Instituta za globalnu održivost Bostonskog univerziteta (IGS) i Nacionalne laboratorije za obnovljive izvore energije (NREL) američkog Ministarstva energetike, predstavljaju jednu od prvih analiza koje se bave usvajanjem EV i infrastrukturom za punjenje kroz prizmu pravde, uz korišćenje originalnih podataka dobijenih putem anketa.

Razumevanje prepreka koje stoje pred širokim usvajanjem električnih vozila ključno je za postizanje pravednog pristupa transportu bez fosilnih goriva. Benjamin K. Sovacool, direktor IGS-a, ističe važnost osiguravanja da svi segmenti zajednice imaju pristup koristima elektrifikacije vozila, poput poboljšanja kvaliteta vazduha.

U cilju boljeg razumevanja uticaja socioekonomskih i demografskih faktora na usvajanje EV, Sovacool i njegovi saradnici sproveli su obimnu online anketu među više od 7.000 odraslih osoba širom Sjedinjenih Država. Anketa je obuhvatila pitanja o istoriji kupovine vozila, preferencijama, lokacijama za punjenje, prednostima i preprekama korišćenja EV, vlasništvu nad kućom, prihodima, demografskim informacijama i drugim relevantnim podacima.

Adam Voren, direktor Centra za ubrzano raspoređivanje i podršku odlučivanju u NREL-u, naglašava važnost elektrifikacije transportnih sistema u kontekstu energetske tranzicije. On ističe da postojeće politike i podsticaji za podršku usvajanju EV nisu ravnomerno raspoređeni u svim zajednicama, te se nadaju da će njihova analiza pružiti korisne smernice za planiranje tranzicije sa fokusom na energetsku pravdu.

Studija je identifikovala relevantne obrasce usvajanja i pružila preporuke za unapređenje pristupa električnim vozilima kroz analizu varijabli povezanih sa stanovanjem i drugim aspektima svakodnevnog života.

Elektrifikacija vozila je ključna u borbi protiv emisije gasova staklene bašte, s obzirom na to da transport čini značajan deo ukupnih emisija u Sjedinjenim Državama. Širenje pristupa električnim vozilima i infrastrukturi za punjenje doprineće povećanju potražnje, rastu tržišta i podršci relevantnim investicijama i politikama, što je od suštinskog značaja za brzo širenje naprednog elektrifikovanog transportnog sistema.